Flera spännande projekt har blivit prioriterade på Leader Södra Bohusläns LAG-möte som ägde rum i Ljungskile den 15 maj. Samtliga projekt genomsyras av innovation och hållbarhet och med en vilja att förändra det sätt som vi förvaltar våra resurser på. Projekten kommer att genomföras i kommunerna Kungälv, Stenungsund, Tjörn, Orust och Uddevalla.
De nya projekten är
Bra mat längs E6 2.0
Genom att etablera ett nytt hållbart, klimatsmart matkoncept vill man förändra matlandskapet längs de stora vägarna. Det kommer att sättas upp matmoduler med självbetjäning där hungriga bilister kan njuta av god, lokalproducerad och näringsriktig mat. Modulerna kommer till största delen av dygnet vara obemannade, men det kommer att finnas värdar som förutom att hålla rent och snyggt ska verka som ambassadörer för området och skapa intresse både för de lokala matproducenter och för Bohuslän som destination. De lokala matproducenterna ges genom projektet möjlighet att utveckla sina verksamheter på ett sätt som de inte hade lyckats med på egen hand vilket är en av leadermetodens grundstenar. Projektet, som drivs av Södra Bohuslän Turism, kommer att genomföras i både södra och norra Bohuslän, från Kungälv i söder till Strömstad i norr.
Pilotstudie – Teodling i Svenshögen
Går det att odla te i Svenshögen? Det är frågan som ska besvaras i projektet. Genom att testodla på fyra olika odlingsplatser i Svenshögen vill man utreda vilka förutsättningar som krävs för att starta en teodling. Går det vägen så kommer det att anordnas te-provningar i det gamla stationshuset på orten och på sikt anläggas en större odling. Hela processen kommer att kommuniceras i sociala medier. Innovativt och intressant tyckte styrelsen och projektet beviljades. Projektägare är den enskilda firman Camilla Johansson Bäcklund.
Grödor för ett klimat i förändring
Väder och vind är inget vi kan påverka men vi kan anpassa hur vi odlar och istället använda oss av nya eller nygamla tåliga grödor. Ett djupare rotsystem gör växter mera tåliga för torka och ser dessutom till att fler näringsämnen tas upp ur jorden och berikar växten med detta. I projektet ska man testodla och presentera udda grönsaker, frukter och bär som är särskilt lämpade att odla i ett klimat i förändring. Vidare ska man öka kännedomen om hur man äter dem. Är du nyfiken på syrad haverrot, syrad kardborrerot, rankspenatspesto, tempeh på sibirisk ärtbuske, rökt salt på löktrav, picklad daglilja, ängssyresalt, saltade rönnbär, syrad svedjerova eller kanderade syrénblommor så är det en bra idé att hålla ögonen på projektet som drivs i Klövedal på Tjörn av den enskilda firman Daniel Norén.
Förlängning av försäljning med miljövänliga metoder inom grönsaksproduktion
Genom att arbeta med jorden på ett nytänkande och ekonomiskt vis vill man testa hur man kan förlänga försäljningssäsongen för lokala småskaliga grönsaksproducenter. På små ytor, som anses värdelösa i traditionellt jordbruk ska man skapa ett modernt jordbruk med arbetsbesparande och resurseffektiva modeller anpassat för odlaren istället för maskinen. Projektet kommer att testa, dokumentera och kommunicera resultatet som förhoppningsvis kommer att mynna ut i en arbetsmodell som visar på hur man kan odla på ett annorlunda men lönsamt sätt. Projektet drivs av den enskilda firman Axel Isidorsson på Lia gård i Ljungskile.
Återbruk Orust Steg 1
I projektet vill man utveckla en verksamhet där man arbetar cirkulärt med produkter och ger dem nytt liv genom återbruk. Förändra något värdelöst till något värdefullt. Genom upparbetning och re-design genereras mervärden till produkterna så att de blir attraktiva för köpare och får ett delvis nytt användande.
Projektet omfattar en byggdel och en textildel och båda verksamheterna är tänkta att vara i Vrälands Mejeri mitt på Orust. Samverkan mellan de olika delarna och andra aktörer är centralt i projektet för att hitta synergier och ett effektivt och hållbart genomförande. Projektet drivs av Orusts Kretsloppsakademi och verksamheten kommer under projektets gång att övergå i en näringsidkande stiftelse.