
Tänker du skjuta upp raketer för att fira på nyårsafton? Du måste du ha tillstånd från din kommunen – och gå en kurs hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Däremot är det tillåtet med fyrverkerier – men vad är skillnaden?
Varje år skjuter man i Sverige upp fyrverkeriet för omkring 200 miljoner kronor. Privatpersoner lägger av dom 160 miljoner kronor, och olika arrangemang och professionella aktörer står för 40 miljoner kronor, detta enligt branschorganisationen Svenska fyrverkeriföreningen.
Nya regler för fyrverkerier 2019
För att få skjuta raketer med styrpinne efter 1 juni 2019 krävs såväl tillstånd som utbildning.
– Du måste ha tillstånd till användning av brandfarliga och explosiva varor från kommunen och i vissa fall även från polisen. Du söker i den kommun där du bor eller där verksamheten ska bedrivas.
– Du måste ha gått igenom B- eller C-utbildning hos en utbildningsanordnare, som är godkänd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Efter fullgjord kurs skickar utbildningsanordnaren en kopia av intyget till MSB för registrering.
De ändrade reglerna gäller endast raketer med styrpinne. Övriga typer av fyrverkerier berörs inte.
Lokala ordningsstadgar för varje kommun:
Varje kommun har egna ordningsstadgar och detta gäller i din kommun:
Stenungsund:
– Enligt ordningslagen får pyrotekniska varor inte användas utan tillstånd av polismyndigheten, om användning med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada för person eller egendom.
Tjörn
– Inga restriktioner utöver räddningstjänstens anvisningar.
Orust
– Det finns vissa platser där tillstånd av polismyndigheten krävs för att få använda pyrotekniska varor. Dessa platser är:
– Kaprifolgården, Henån
– Ängsviken, Henån
– Ågården, Henån
– Eklunden-Fyrklövern, Svanesund
– Strandgården, Ellös
FAKTA – Säker nyår med fyrverkerier: Drygt 100 personer skadas varje år så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka sjukvården, en absolut majoritet av olyckorna sker under nyårshelgen. De allra flesta olyckor orsakas av felaktig hantering – och det är nästan lika vanligt att åskådare skadas som att den som avfyrar drabbas. Här är en guide för fyrverkerier och säkerhet – Kontrollera att fyrverkeripjäsen är CE-märkt och inte skadad. Chansa aldrig. Lämna tillbaka skadade pjäser där du köpte dem. – Kolla reglerna i din kommun. Skjut inte raketer på olämpliga platser eller tider. – Förbered i god tid. Se till att allt är genomtänkt och att människor inte är innanför säkerhetsområdet. – Var alltid nykter. Alkoholen trubbar av omdömet. – Tänk på åldersgränsen. Du måste vara 18. Det är inte tillåtet att låta ett barn tända fyrverkeripjäsen, även om du är med. – Kolla fyrverkerierna i förväg. De ska vara CE-märkta för att säljas. Kolla att de inte är skadade. Chansa inte. Det kan gå mycket fel. – Läs bruksanvisningen noga. Rigga upp enligt anvisning. – Håll inte en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte det står så i bruksanvisningen. Luta dig aldrig över en fyrverkeripjäs. – Vänta 20 minuter med att gå fram till en pjäs som inte fungerar. – Visa hänsyn. Både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier. |