Det har varit en lugn natt i STO-området. Det polisen har på listan från vårt område är fem anmälda viltolyckor mellan personbil och rådjur. Två i Stenungsund, Två på Tjörn och ett på Orust. Nu under hösten ökar antalet viltolyckor och en uppmaning är att vara extra uppmärksam på vad som finns på och vid vägen.
På hösten ökar alltid antalet älgolyckor och när det blir älgjakt i oktober rör sig älgarna sig mer. Var uppmärksam på vad som finns på, men även vid vägen. Vilt kan skutta upp framför bilen när du minst anar det.
Anmäl alltid viltolyckor.
Att köra på vilt kan hända vem som helst och är inget brott. Men det är ett brott att inte anmäla olyckan till polisen, dessutom kan det bli problem med försäkring om ingen anmälan är gjord.
SÅ MINSKAR DU RISKEN ATT KROCKA MED VILT: – Anpassa hastigheten till rådande förhållanden. – Ta det extra försiktigt när du kör på vägar utan viltstängsel. – Vidga ditt synfält. Titta inte bara på vägen. – Vilda djur är ofta som mest aktiva och i rörelse vid gryning och skymning. – Se till att bilens utrustning fungerar som den ska, det gäller inte minst bromsar, däck och lysen. |
Detta gäller vid viltolycka: Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter. Det vilt som du har kolliderat med kan antingen ligga dött på plats eller ha gått vidare mer eller mindre skadat. Skadat och trafikdödat vilt ska omhändertas. – Ring 112 och anmäl olyckan. Uppge olycksplats och vilken typ av djur det gäller samt i vilken riktning djuret har försvunnit om det inte finns kvar på platsen. |