Blodlagren i Västra Götaland är i behov av färskt blod. Inför påsk behövs påfyllning och det är alla blodgrupper som det ropas efter. Inom svensk sjukvård används i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om.
– Sjukvården är i fortsatt behov av blod under coronapandemin, säger Ingrid Johansson, ordförande för GeBlod kommunikation.
Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det livsnödvändigt att landets blodcentraler får kontinuerlig påfyllning.
– Vi hoppas att så många blodgivare som möjligt besöker oss innan påsk som innebär många röda dagar, säger Ingrid Johansson, ordförande för GeBlod kommunikation.
På flera håll i landet har blodlagren legat på låga nivåer de senaste veckorna och särskilt i Västra Götaland. I vissa regioner har antalet blodgivningar minskat med 20 procent under coronapandemin.
– En av anledningarna kan vara att fler är uppmärksamma på förkylningssymptom och stannar hemma, säger Ingrid Johansson.
Alla blodgrupper behövs
Inom sjukvården ges blod bland annat till patienter med kroniska sjukdomar och cancerdiagnoser, men också vid förlossningskomplikationer och svåra olyckor. En blödning kan till exempel uppstå under en operation och då kan blodlagret snabbt minska.
– Utan blodgivare stannar sjukvården. Trots pandemin behövs mycket blod till vård som inte kan vänta och alla blodgrupper behövs, säger Ingrid Johansson.
Blodtrailern är just nu i Stenungsund
Blodtrailern besöker Stenungstorgs centrum var 6:e vecka och är just nu i Stenungsund.
Vecka 12
Måndag 12.30 – 18.00
Tisdag 12.30 – 18.00
Onsdag 09.00 – 14.30