
Miljöinitiativet Hållbar biltvätt har för fjärde året i rad anordnat tävlingen ”Årets biltvättarkommun 2021”. Syftet är att få fler kommuner att informera sina invånare om miljöriskerna med att tvätta bilen hemma. Bland finalisterna finns Tjörns kommun, som tack vare sina framstående kommunikativa insatser har blivit utsedda till en av Sveriges tio bästa biltvättarkommuner.
Att tvätta bilen på gatan, uppfarten eller i trädgården medför att skadliga ämnen rinner rakt ut i våra sjöar och vattendrag. Det smutsiga vattnet innehåller miljöfarliga tungmetaller, oljor och kemikalier som vid en biltvätt spolas ned i dagvattenbrunnarna och vidare ut till närmsta vatten. Trots det sker ungefär 12 miljoner hemmatvättar om året.
Regnvatten påverkar inte det miljöfarliga på bilen som försvinner vid biltvätt
Många tror att när det regnar så sköljs föroreningarna ut i naturen, men det stämmer inte. Om det bara hamnar kallt vatten på en bil så kanske vägdammet försvinner, men inte de svårlösliga partiklarna som olja, asfaltsrester och tungmetaller. De partiklarna sitter hårt ingrodda på bilen och försvinner först när man använder sig av fettlösliga produkter och arbetar med varmt vatten.
Miljöinitiativet Hållbar Biltvätt arrangerade för fjärde året i rad tävlingen ”Årets biltvättarkommun”. Syftet är att få fler kommuner att se över hur invånarna tvättar bilen.
Samtliga av Sveriges kommuner hade möjlighet att delta i tävlingen genom en enkätundersökning. Tjörns kommun har genomfört flera informationsinsatser om varför hemmatvätt är skadligt via sociala medier, till politiker och i nämnden. De har också informerat i hushållstidningen ”Vi på Tjörn” som går till alla hushåll i kommunen.
– Tjörns kommun som är omgiven av vatten har arbetat aktivt för att upplysa invånarna om miljöriskerna med att fultvätta bilen hemma och få bilägare att i stället välja en biltvättsanläggning som tar hand om det smutsiga tvättvattnet. De är ett föredöme för andra kommuner, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt.
I Sverige saknas en generell lagstiftning kring biltvätt på gatan, däremot har varje enskild kommun möjlighet att själva sätta upp riktlinjer eller förbud inom vissa områden. Tjörn, inklusive nio av de bästa kommunerna, har idag tydliga rekommendationer, riktlinjer eller förbud mot biltvätt på gatan eller uppfarten.
På Tjörn råder tvättförbud inom vissa områden. För övrigt gäller riktlinjer för biltvätt, enligt kommunen. Flera kommuner uppger i enkäterna att de varken arbetar med riktlinjer eller biltvättsfrågan överhuvudtaget.
– Det märks att många kommuner verkligen har förstått vilket stort miljöproblem det faktiskt är, men det är tyvärr fortfarande många som inte verkar göra det. Om vi jämför med enkätsvaren från tidigare år så kan vi se att allt fler kommuner verka införa riktlinjer eller förbud mot fultvätt. Det visar på att det är fullt möjligt att göra samma sak i alla svenska kommuner, vilket vi hoppas på i framtiden. Vi hjälper också gärna de som är i behov av tips eller råd om hur man kan arbeta med frågan, avslutar Robert Dimmlich.
Kristinehamn kommun tog i år hem vinnartiteln för andra gången, följt av Tranås på en andraplats och Falkenberg på tredjeplats.
Om utnämningen Årets biltvättarkommun 2021:
Hållbar biltvätt gick i augusti 2021 ut med ett frågeformulär till samtliga kommuner i Sverige för att ta reda på hur aktiva de var med att informera kommuninvånarna om nackdelarna med biltvätt på gatan. Totalt 80 av landets 297 kommuner svarade. Årets vinnare, Kristinehamn kommun, erhåller förutom äran ett pris i form av en blå glasdroppe som symbol för rent vatten. Utnämningen infördes år 2018.