
Polisen i Västsverige ser en oroande ökning av antalet dödsolyckor i trafiken. Hittills i år har 30 personer omkommit på vägarna i Västra Götaland och Halland. En av olyckorna inträffade på länsväg 160 genom Stenungsund i förra veckan.
– Det är en tragisk och anmärkningsvärd siffra, även på nationell nivå. Under samma tidsperiod 2024 utredde vi 16 dödsolyckor, säger Richard Nilsson, tillförordnad gruppchef vid polisens trafiksektion i polisregion Väst.
Flera dödsolyckor under utredning
Vid trafiksektionen i region Väst utreder man just nu 26 trafikolyckor med dödlig utgång – fem av dem har skett de senaste sju dagarna. Totalt har 30 dödsolyckor inträffat i regionen i år.
Även om orsakerna inte går att klargöra för samtliga av olyckorna, då majoriteten av dem fortfarande utreds, ser man flera gemensamma nämnare.
– Hastighetsefterlevnaden kan vi konstatera är ett stort problem, särskilt på 70- och 80-vägar där många kör för fort. Vi ser också att gångtrafikanter tenderar att gena över bilvägar där det inte finns övergångsställen och blir påkörda, det gäller även cyklister som kolliderar med fordon, säger Richard Nilsson.
Olyckan i Stenungsund utreds
Olyckan som inträffade för en vecka utreds som grov vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död, men även som arbetsplatsolycka då kvinnan som omkom var i tjänst. Polisen tillsammans med räddningstjänst och Trafikverket kommer besöka olyckplatsen och göra en platsundersökning.
Under de senaste fyra åren har tre personer omkommit i trafiken på länsväg 160 genom Stenungsund. I fredags genomfördes ett möte mellan kommun och Trafikverket för att se om och hur man kan göra vägen säkrare.
Fakta: Antal dödsolyckor i trafiken
År | Antal |
2021 | 10 |
2022 | 17 |
2023 | 25 |
2024 | 16 |
2025 | 27 (30 fram till den 7 juli) |
Siffrorna avser perioden januari till juni åren 2021 till 2025 i polisregion Väst.
Fokus på kontroller och synlighet
Polisen prioriterar synliga kontroller för att förebygga olyckor och öka trafiksäkerheten. Arbetet sker främst genom hastighets- och nykterhetskontroller lokalt, utifrån varje lokalpolisområdes specifika problem och lägesbild.
– Vi vet att en synlig polisnärvaro på vägarna har en dämpande effekt på hastigheten. Med den utveckling vi ser nu är det tydligt att vi behöver vara ute ännu mer och genomföra fler kontroller, säger Richard Nilsson.
Arbetet mot rattfylleri sker på två sätt:
✓ Dels genom breda och regelbundna nykterhetskontroller för att öka upptäcktsrisken.
✓ Dels genom riktade insatser mot återfallsförbrytare. I de riktade insatserna samverkar polisen med socialtjänst och beroendevård.
– Vi erbjuder alltid stöd till återkommande rattfyllerister, och ingriper särskilt när barn finns i bilen, säger Richard Nilsson.
Polisens uppmaning: Sänk hastigheten!
Polisen uppmanar trafikanter till försiktighet, särskilt under sommarens semestertrafik:
– Trafikintensiteten ökar och många kör långa sträckor. Ta pauser och håll hastigheten, det kommer att rädda många liv. Undvik att gå eller cykla över vägarna på onödigt riskfyllda sätt. Använd övergångsställen, betonar Richard Nilsson.
POLISENS TIPS – När du är ute på vägarna
-Håll alltid hastighetsgränsen – även vid omkörningar.
-Anpassa farten efter väglag och väder.
-Ta regelbundna pauser om du kör långt.
-Kör aldrig påverkad av alkohol eller droger.
-Var uppmärksam och fokuserad – att använda mobilen under körning är brottsligt.
-Se till att bilen är i gott skick – kontrollera bromsar, däck och belysning.
-Om du får stopp: Varna med varningstriangel och varningsblinkers, lämna bilen och vägen och ring efter hjälp. Vid fara för liv, ring alltid 112.