Sedan 2006 har drygt 1600 trafiksäkerhetskameror satts upp i landet och det kommer att bli fler, för att förhindra att människor dödas eller skadas i trafiken.Under 2017 sattes totalt 148 trafiksäkerhetskameror upp i landet, varav 29 i region väst. I början av februari 2018 fanns det 282 trafiksäkerhetskameror i regionen.
– Syftet med kamerorna är att sänka hastigheten på vägen så att människor inte dödas eller skadas allvarligt i trafiken, inte att ta fast de som kör för fort. Vi räknar med att trafiksäkerhetskameror räddar cirka 20 liv varje år, säger Tomas Bergbom, åtgärdsplanerare Trafikverket.
Trafikanter har från starten 2006 haft en positiv attityd till trafiksäkerhetskameror och trenden är en försiktig ökning sedan mätningarna började. År 2017 var 73 procent positiva till dem nationellt sett. Dessutom följer mer än 95 procent av trafikanterna gällande hastighet vid kamerorna.
De kommande åren kommer ytterligare 250 trafiksäkerhetskameror sättas upp per år i Sverige. Utbyggnaden sker på framför allt 70-80-90-vägar, där medelhastigheten är hög och risken för olyckor stor. Trafiksäkerhetskamerorna är ett bidrag i arbetet med Nollvisionen – att ingen ska dö eller skadas svårt i trafiken.
Förutom trafiksäkerhetseffekter att trafikanterna ska komma fram tryggt och säkert, finns även miljövinster. Utsläpp av koldioxid och andra skadliga partiklar minskar liksom bullret.