Det är tredje dagen brandmän är på plats vid den skogsbrand i Hjärtum i Lilla Edet som just nu härjar. Inatt tog sig branden igen, men insatsledare Anders Svensson anser att man har läget under kontroll.
Sammanlagt 16 hektar av skogen som ägs av kyrkan har hittills brunnit. Just nu är det främst glödbränder och brandmännen arbetar i ytterområdet så det inte ska bli någon mer spridning.
Skogsbränder tar tid och resurser
Att släcka en skogsbrand kan ta tid, många dagar – ibland veckor och månader. Det man märker i år är att man tagit lärdom av förra årets alla skogsbränder i Sverige och räddningstjänst över kommungränserna hjälper varandra. Det är också en av fördelarna med att vara ett räddningstjänstförbund, att man delar på resurserna.
Mer samarbete efter förra årets skogsbränder
Till skillnad från förra året så drar man på stort från början, både med brandmän men också med tankbilar och helikopter.
– Det här är gränslös räddningstjänst och vi hjälper varandra. Nästa gång brinner det i en annan kommun eller förbund och då kommer vi och hjälper dom, berättar Anders Svensson.
I branden i Hjärtum har Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund fått hjälp av bland annat stationerna i förbundet från Stenungsund och Tjörn men även från Öjersjö, Vargön, Sjuntorp, Surte och NÄRF (bl a. Trollhättan och Vänersborg)
Eftersläckning som tar tid
I skogen ringlar brandslangar, kilometer efter kilometer. Här och där står det brandmän och släcker glödbränder.
– Det är ju brist på deltidsbrandmän och hade det varit för några år sedan hade en station eller kommun säkert klarat detta själva. Det handlar inte bara om att stora företag lägger ner på orten och de deltidsbrandmän som arbetade där får skaffa sig ett nytt jobb som det är svårt att kombinera med utan också om personalpolitik och löner, säger en brandman som håller på med eftersläckning.
Hjälpsamma grannar
Tillbaka på den “lokala ledningscentralen” i trädgården hos en granne närmast brandområdet har Anders Svensson en karta över området där han ser vart man ska lägga resurserna, samtidigt som telefonen och kommunikationsradion hela tiden hörs. En brandman måste hämta barn på fritids och en annan måste också iväg. Det är att pusslande att få ihop allt och hitta brandmän som kan komma och avlösa.
Boende i området har varit fantastiska. Här bjuds vi på fika, hemmagjord äppelmust och när insatsledarens glasögon gick sönder lagade en granne dom med ståltråd.
Många dagars arbete återstår
Räddningstjänsten beräknar att vara kvar i området flera dagar till och sedan lämna över ansvaret till skogsägaren. Det bästa som kan hända nu är regn, massor av regn och att vinden inte drar på för mycket.