Tjörn ska under ett år ha egna kommunkoreografer. Det är det Göteborgsbaserade danskompaniet Kompani Catapult som fått uppdraget att låta invånarna på Tjörn möta dans på oväntade platser och i nya sammanhang.

2021–2022 har Tjörns kommun egna kommunkoreografer. Projektet KOKO kommunkoreograf innebär att Kompani Catapult under perioden 1 september 2021 till 31 augusti 2022 arbetar praktiskt med dans på Tjörn. Temat är “samhällsviktigt”.

– Det är en unik möjlighet för invånarna i en kommun att möta danskonst, på oväntade platser och i nya sammanhang. Det ger även en grupp danskonstnärer inspiration och utmaning att under ett ettårigt dansresidens sprida och förmedla dansupplevelser som varar länge, berättar Sandra Saied, evenemangskoordinator på Tjörns kommun.

Temat “samhällsviktigt” utgår till exempel från följande frågor: Vilka verksamheter och funktioner är samhällsviktiga? Vad händer när dansen får ta plats och påverka? Hur kan dansen länka samman ett hållbart och långsiktigt samhälle?

Enligt Sandra Saied ger KOKO kommunkoreograf förutsättningar för ett modigt och konstnärligt projekt med spets.

– Genom krockar och möten mellan danskonsten, olika yrkesgrupper och åldersgrupper kan det skapas nya sammanhang och engagemang. Hur rör det på sig i kommunhusets korridorer, i skolmatsbespisningen, i parker och trädgårdar, i vårdinrättningarna och på återvinningscentralen? Hur koreograferas en ö?

Projektet KOKO kommunkoreograf
KOKO kommunkoreograf är ett treårigt interregionalt projekt med utvecklingsmedel från Kulturrådet, som har drivits av DIS/Dans i Stockholms stad och län under åren 2016–2018. 2018 anslöt sig Kultur i Väst/Västra Götaland. Från 2019 är Förvaltningen för Kulturutveckling nationell projektägare för KOKO kommunkoreograf.
Mikael Berglund
mikael@nyhetersto.se
Artikel Publicerad: 23 juni 2021 07:19

Uppdaterad: 23 juni 2021 07:19Tipsa oss! - Rättelse - Medieetik

Uppgifter i våra nyheter kommer från säkra och kontrollerade källor. Trovärdighet och opartiskhet har en central roll för vår journalistik. Under pågående händelser är information från ledningscentral, räddningstjänst och polis initial och ger kortfattad bild om inträffade händelser. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Vid en pågående händelse är det viktigt att information går ut snabbt, det gör att det kan förekomma språk- och stavfel i texten i ett inledande skede. Texten kan uppdateras flera gånger.

Vad händer i din närhet? Tipsa oss!

Blåljus? Trafikolycka? Trafikhinder?
Tipsa oss om pågående händelser/blåljus - redaktionen@nyhetersto.se eller via formuläret nedan. Tips är en färskvara.

 

Tips om brott
– Tipsa i första hand polisen via 114 14 (112 vid pågående brott) eller via polisens hemsida.

– Vi får många mail varje dag, både från hemsidan och via våra sociala kanaler. Vi läser allt – men vi har ingen möjlighet att svara alla personligen. Då vi arbetar olika tider på dygnet kan svarstiden dröja, men vårt mål är att svara på mail så fort som möjligt. Vi prioriterar pågående händelser. Nyhetstips och pressmeddelanden kan sparas och publiceras längre fram.