
På lördagen hade Sjöräddningssällskapet examination av sex nya frivilliga sjöräddare och tre befälhavare. Pandemin satte stopp för utbildningar inom Sjöräddningsällskapet och de som nu examineras har fått vänta två år.

I vanliga fall brukar utbildningen av nya sjöräddare starta på våren och till hösten är grundutbildningen klar, men pandemin gjorde att utbildning av nya sjöräddare tog en paus. De som nu examineras som sjöräddare har väntat i två år på grundutbildning.
Som frivillig sjöräddare utbildas man kontinuerligt på lokal nivå. Sjöräddningssällskapet har även centrala utbildningar i egen regi och i samarbete med Sjösäkerhetsskolan på Öckerö och Sjöfartsverkets sjöräddningsskola på Arkö.
För att bli frivillig sjöräddare och gå basutbildningen krävs det att man är över 18 år. Många som söker till Sjöräddningssällskapet har tidigare erfarenhet inom te x sjukvård, försvaret, räddningstjänst men också de som har ett stort intresse för hav och båtliv.
Basutbildningen för att bli frivillig sjöräddare innehåller både teori och praktiska övningar.
– Man går sedan som elev en säsong och är med oss ute på riktiga uppdrag innan man blir ”riktig” sjöräddare, säger Mikael Fredling stationsansvarig för RS Stenungsund.
RS Stenungsund är en av Sjöräddningssällskapets 73 räddningsstationer. Idag är man omkring 45 frivilliga räddningsmän som har jour var 6:e vecka, måndag till måndag. Vid sjöräddningslarm skall man inom en kvart vara i båten och på väg ut till den nödställde, ofta går det ännu fortare.
Har intresset för att bli frivillig sjöräddare ökat eller minskat?
– Det ligger ganska jämt mot vad det har varit tidigare. På stationen i Stenungsund har vi ett bra gäng och vi har inga problem att rekrytera även om vi alltid välkomnar fler frivilliga, säger Johan Amborg som ansvarar för rekrytering.
– Tidigare var det krav på att man skulle bo och arbeta i kommunen för att snabbt kunna ta sig till stationen när larmet går. Idag är kravet att man ska vara tillgänglig kvällar och helger. Dagpassen har vi bemanning för så vi klarar oss, säger Johan Amborg.

Varje tisdag har Sjöräddningssällskapet övning.
– Vi är en tight grupp där vi lär känner varandra och övningarna är väldigt viktigt för att hålla sig uppdaterad på olika typer av larm och vad som kan vänta oss när det är skarpt läge.
I Sverige ansvarar räddningstjänsten för larm i kommunalt vatten och Sjöräddningsällskapet, som är en frivilligorganisation – åker främst på larm i statligt vatten. Man har dock ett nära samarbete med räddningstjänsten och hjälper varandra. Det sker också gemensamma övningar. Förutom sjöräddning åker Sjöräddningssällskapet även på medlemsuppdrag och sjuvårdsassistans.
Om man hamnar i sjönöd är det alltid 112 man ska ringa. Sedan larmas enheter ut från den sjöräddningsstation som är närmast eller har resurser. Stenungsund åker på larm från strax norr om Ljungskile till Dyrön i söder. Ibland larmas flera stationer ut, te x från Skärhamn eller Uddevalla.
– I början av december började fartyget Almirante Storni att brinna utanför Göteborg. Sjöräddningsällskapet Stenungsund var en av de sjöräddningsstationer som bistod med resurser och personal på plats.

Daniel Rönnebjerg, 36 var en av de sex som på lördagen examineras till sjöräddare
– Jag är född och uppvuxen på Tjörn. Har varit ute på havet hela livet och tänkt ofta tanken att kanske bli frivillig sjöräddare. Jag tog kontakt med Sjöräddningssällskapet år 2020.

Bli frivillig sjöräddare
Läs mer på sjoraddning.se
Skänk en gåva till Svenska Sjöräddningsällskapet.
SWISH 900 5000
