
Arbetet med strandpaddorma på Käringön fortsätter. Orust kommun har nu beviljats artskyddsdispens för att flytta ägg från strandpaddor från Måseskär till Käringön.
Arbetet med strandpaddor på Käringön är en samverkan mellan Länsstyrelsen, Käringöns samfällighetsförening och Orust kommun.
– Antalet strandpaddor på Käringön är väldigt lågt och situationen är kritisk. Därför är det mycket värdefullt att tillföra ägg från närliggande Måseskär, där det finns en stor och stabil population, skriver kommunen på sin hemsida.
Strandpaddan lägger sina ägg i 1-2 meter långa strängar som lindas runt vegetationen i lekdammen. Genom att flytta med sig korta bitar av äggsträngar från ett flertal olika honor kan man få med sig en stor genetisk variation, utan att skada populationen på Måseskär.
För populationen på Käringön är åtgärden värdefull och kommer förhoppningsvis att förbättra möjligheterna till återhämtning. Eftersom dammen Lille Väla och andra områden har restaurerats hoppas vi på goda möjligheter att lyckas väl med flytten av äggen.
Arbetet kommer att utföras av Claes Andrén som är amfibie- och kräldjursexpert och påbörjas troligen i början av maj.
![]() Strandpadda (Epidalea calamita), som förr kallades stinkpadda är en groddjursart som först beskrevs av Laurenti 1768. Enligt både Dyntaxa och Catalogue of Life ingår strandpadda i släktet Epidalea, och familjen paddor. En föråldrad synonym till det vetenskapliga namnet är Bufo calamita. IUCN kategoriserar arten globalt som livskraftig. Enligt den svenska rödlistan är arten sårbar i Sverige. Inga underarter finns listade. I Sverige är strandpadda en av tre äkta paddor och förekommer lokalt i Skåne, Halland, Blekinge, Bohuslän och Västergötland. På Glommeberget på Smögen har lekdammar har grävts ut för att förbättra miljön för strandpaddan. Källa och foto: Wikipedia |