På fredagen var det dags för årets första baddare, en kär händelse för många Baddarsugna Kungälvsbor. Den här gången har man bakat runt 400 000 baddare – vilket blir 40 000 påsar, och förhoppningen är att alla som vill ska få chans att köpa bakverket.
Senast baddaren bakades var i januari 2017, alltså över ett år sedan, och det märks vid öppningsdags då köerna utanför Bräckboden ringlar sig långt ut på vägarna utanför Göteborgs Kex område. Enligt Göteborgs Kex är produktionen resurskrävande, och därför bakas kexet endast vid speciella tillfällen.
I köerna märks även upprörda känslor av, kring den eventuella flytt av kexfabriken som under de senaste veckorna varit ett hett samtalsämne. Det märks bland annat med namninsamlingar som sprids i köerna.
BADDARFAKTA: Baddaren ingick i Göteborgs Kex ordinarie sortiment fram till 2006. Därefter bakar man endast Baddare en eller två gånger per år och den säljs endast på Bräckboden som ligger i anslutning till kexfabriken i Kungälv. En Baddare byggs upp av två stycken kexbottnar med chokladfyllning emellan, vitt skum av äggvita smaksatt med arrak, och toppas av ett chokladöverdrag. |