Djurärenden – Bortsprungna / upphittade

 

Alla vill vi våra djur det väl. När det gäller sällskapsdjur – hundar och katter så händer de att de smiter, rymmer och upptäcker världen på egen hand. Förutom att ägarna blir oroliga och saknar sina djur – kan djuren också bli en fara i trafiken.

Om du anträffar en hund utan matte/husse:
– Ring 114 14 och begär Polisen Djurärende. Uppge att du tagit hand om en hund, svara på polisens frågor. Polisen kan komma och se om hunden eventuellt har ett chip så man enkelt kan få tag på ägaren. De kan också be dig komma till stationen och få chipet avläst där.

– Vi på NYHETERsto kan snabbt få ut en efterlysning efter ägaren, men anmäl först till polisen. Vi behöver då en bild på hunden samt ett telefonnummer vi kan hänvisa till. Den som säger sig vara ägare till hunden bör också kunna bevisa detta när den hämtar hunden hos dig.

Katter
– Katter har en förmåga att försvinna ibland, speciellt när den löper. Katter kan vara borta i flera veckor och sedan komma hem som om ingenting har hänt. Vänta gärna några dagar innan du ber oss gå ut med en efterlysning i våra kanaler.

– Om du har en katt som stryker omkring hos dig eller i ditt närområde. Kontakta Polisen Djurärenden 114 14 eller Länsstyrelsen om den är vanvårdad, den är mager eller lider av någon skada. Vi kan gå ut med en efterlysning på ägaren i våra kanaler – men vi vill då att någon tar hand om katten så vi kan hänvisa till någon.

Djur – hundar och katter kan smita eller rymma, men sker det upprepade gånger kan det vara frågan om ett brott då man har skyldighet att se efter sina djur. 

Sedan 1 juni 2018 har Länsstyrelsen tagit över ansvaret för djurärenden från polismyndigheten. Polisen kommer dock även fortsättningsvis att ansvara för att utreda brott och ingripa i akuta situationer enligt djurskyddslagen och tillsynslagen under kvällar, nätter och helger. Läs mer >>

NYHETERsto publicerar endast inlägg gällande försvunna eller upphittade katter  vid speciella omständigheter och då genom polis, länsstyrelsen eller veterinär. I övriga fall hänvisar vi till de grupper som finns i sociala medier gällande försvunna/upphittade djur. 

Bortsprungna Djur Orust >>
Försvunna katter på Tjörn >>
Bortsprungna Djur Stenungsund med omnejd >>


Viltvarning i sociala medier
Djur – älgar, rådjur och vildsvin på och vid vägen kan orsaka allvarliga olyckor i trafiken. NYHETERsto publicerar viltvarningar när det gäller älgar eller boskap (kor, får te x) i våra sociala kanaler.

Varningarna kommer från Trafikverket, trafikradion eller via tips till oss.

De varningar som går ut gäller främst större och trafikerade vägar i STO-området som te x E6, Länsväg 160, 169, 178, 650. Däremot lägger vi inte ut viltvarning på djur som rör sig i bostadsområden, skogsområden eller på mindre vägar.


Svenska Djurambulansen
Svenska Djurambulansen är en ideell förening som gör precis det som namnet antyder, transporterar skadade eller sjuka djur till veterinär eller annan lämplig instans. Föreningen drivs med tanken att inget djur ska behöva lida, och startades 2008 av William Wright.

Just nu har föreningen 2 djurambulanser som täcker Västra Götalands län och 2 djurambulanser som täcker Stockholms län. Visionen är att en dag finnas i hela Sverige och man arbetar hårt för att vidareutveckla till nya regioner. De personer som kör ambulanserna gör detta ideellt och får således inte betalt. Föreningen får inga statliga bidrag utan är helt beroende av stödmedlemmar, donationer, sponsorer och gåvor.

För djur och djurägare är det helt gratis att åka med Svenska Djurambulansen!

 

Journummer 0771-999112 | Dygnet runt
www.svenskadjurambulansen.se

Vilda djur
Har du hittat ett skadat vilt djur? Svenska Djurambulansen rekommenderar att du kontaktar en viltrehabiliterare för rådgivning. Alla viltrehabiliterare finns på en lista här www.kfv-riks.se. Där finns även råd om hur du hanterar djurungar. Svenska Djurambulansen kan transportera skadade fåglar, igelkottar och ekorrar. OBS! Viltrehabiliterare skall först rådfrågas om de kan ta emot djuret, så ring först dit. När viltrehabiliterare tagit beslut om att ta in fågeln kan Svenska Djurambulansen assistera med transport.