Sommaren börjar lida mot slut. Båtarna ligger fortfarande i, men man kanske inte tittar till den varje dag när semestern är slut. Det blir också mörkare på kvällarna och det betyder att högsäsongen för båtmotorstölder är här.

Förra hösten och vintern jämfört med året innan visar att båtmotorstölderna ökar i Västsverige. I Västra Götaland har dubbelt så många motorer stulits under perioden i år jämfört med i fjol.

Thomas Andersson, Polisen Båtsamverkan Väst

– Det är från nu och ungefär två månader framåt. Det är klassiskt, det ser likadant ut varje år. Båtsamverkan och båtägare som delar på övervakningen i marinorna är effektivt, men tjuvar anpassar sig. Tendensen är att allt fler stölder sker sent på hösten eller tidig vår när båtarna är upptagna på land, säger Thomas Andersson, vid Polisens Båtsamverkan Väst.

Stölderna blir en kostsam historia
Båtmotorn är inte bara dyrbar i sig, den är också tung och komplicerad att lyfta av på rätt sätt. Därför blir också själva båten ofta skadad. Att ha båten på en båttrailer utanför sitt hus är inte heller så säkert man kan tro. Ofta står båten på trailern med motor på och utrustning i, men båttrailern är enkel att hacka på en bil och snabbt är den iväg.

– Om man har båten på en båttrailer så är ett tips att ta bort hjulen på den.

Polisen Båtsamverkan
Båtsamverkan är ett projekt som drogs igång 2013 av polisen i väst tillsammans med Larmtjänst och försäkringsbolagen, för att minska antalet båtmotorstölder. Båtsamverkan innebär bl.a. att båtägarna tillsammans ser om varandras båtar och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området.

Läs mer på Polisen Båtsamverkan Väst Facebooksida >>


Mikael Berglund
mikael@nyhetersto.se


    Publicerad: 17 augusti 2019 08:44

    Artikeln uppdaterad: 17 augusti 2019 08:52