Bakom en mobil eller en dataskärm har många vuxna engagerat sig och haft åsikter om ungdomar som rör sig ute i samhället på kvällarna den senaste tiden – samtidigt som rekordmånga vuxna tagit tag i saken och visat intresse för nattvandring.

Vid ett möte med Nattvandrarna STO tillsammans med polis och representanter från kommunen på onsdagskvällen kunde man konstatera att man den senaste tiden fått många nya vuxna som visat intresse för att nattvandra.

– Vi har fått omkring 50 nya nattvandrare som har anmält sig. Vi har inte varit så här många sedan branden på Kristinedalskolan 2008, men samtidigt så behöver vi bli fler. Nattvandring ska inte bara vara aktuellt när det är lite stökigt i samhället eller när något har hänt, säger Bengt Hallberg, ordförande i Nattvandrarna STO.

Två veckor innan skolan börjar och två veckor efter skolstart brukar det vara mer ungdomar ute vilket kan upplevas som stökigt. Även anmälningar om skadegörelse ökar. Så har det varit varje år och i år är inget undantag. I vårt område behövs vuxennärvaro ute som stöd åt våra ungdomar.

För att nattvandra måste du ha fyllt 25 år, vara en trygg vuxen och inte ha egna alkohol- eller drogproblem. Fredagar och lördagar är särskilt viktiga men även vid evenemang. En del går kanske bara en kväll om året medan det finns dom som vill gå varje helg. Man går alltid minst tre och tre. Det är viktigt att man inte försöker vara polis om något händer utan man är en trygg vuxen som finns där och bryr sig.

– Eftersom vi, nattvandrare, inte kommer från en myndighet har vi väldigt mycket lättare att ”connecta” med ungdomarna. Vi uppfattas inte som ett hot, som en myndighetsperson utan bara som en schysst vuxen. Våra nattvandringar är helt ideella och helt fristående från myndigheter även om vi naturligtvis har bra kontakt med bland t.ex. den lokala polisen. Varje nattvandrare förbinder sig att uppträda som en vuxen förebild, att lyssna på ungdomarna och att vara ett medmänskligt stöd, berättar Bengt Hallberg, ordförande i Nattvandrarna STO.

Nattvandrare utbildas fortlöpande
Alla som ingår i Nattvandrarna i Sverige, Riksnätverket utbildas fortlöpande. Utbildningarna som nattvandrarna genomgår handlar bland annat om bemötande, drogfrågor och konflikthantering men även HLR. Polisen utbildar nattvandrare i lag och rätt, Sjöräddningssällskapet lär ut första hjälpen och Stefan Persson kommunens Brott och ANTD-samordnare finns med i bakgrunden för att stötta föreningen.

Intresserad av att nattvandra?
Läs mer om Nattvandrarna STO och anmäl dig:

www.nattvandrarnasto.se


Nattvandrarna STO finns även på Facebook >>

Mikael Berglund
mikael@nyhetersto.se
Artikel Publicerad: 2 september 2020 20:59

Uppdaterad: 2 september 2020 23:17Tipsa oss! - Rättelse - Medieetik

Uppgifter i våra nyheter kommer från säkra och kontrollerade källor. Trovärdighet och opartiskhet har en central roll för vår journalistik. Under pågående händelser är information från ledningscentral, räddningstjänst och polis initial och ger kortfattad bild om inträffade händelser. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Vid en pågående händelse är det viktigt att information går ut snabbt, det gör att det kan förekomma språk- och stavfel i texten i ett inledande skede. Texten kan uppdateras flera gånger.

Vad händer i din närhet? Tipsa oss!

Blåljus? Trafikolycka? Trafikhinder?
Tips om pågående händelser/blåljus är en färskvara.
- Desto tidigare vi får tips om en pågående insats/händelse desto snabbare kan kolla upp och informera.

Tipsa oss via redaktionen@nyhetersto.se eller via formuläret nedan.

 

Tips om brott
– Tipsa i första hand polisen via 114 14 (112 vid pågående brott) eller via polisens hemsida.

– Vi får många mail varje dag, både från hemsidan och via våra sociala kanaler. Vi läser allt – men vi har ingen möjlighet att svara alla personligen. Då vi arbetar olika tider på dygnet kan svarstiden dröja, men vårt mål är att svara på mail så fort som möjligt. Vi prioriterar pågående händelser. Nyhetstips och pressmeddelanden kan sparas och publiceras längre fram.