Imorgon fredag startar älgjakten och det gör att vilt mer är i rörelse. Den här tiden har vi trafikanter dessutom samma rörelsemönster som djuren. Därför är det stor risk att du möter dem ute på vägarna. I vårt område toppar Orust olycksstatistiken med 319 viltolyckor på ett år.
På hösten är det mycket aktivitet i skogen. Svampplockare, brunsttider och jakt gör att djuren är mer aktiva och irrar upp på vägarna. I gryning och skymning är risken för olyckor som störst eftersom många djur förflyttar sig för att leta föda. Samtidigt är det just då många tar sig till och från arbetet med bil.
Länsväg Varekil – Henån och länsväg 178 Varekil till Ellös på Orust topppar statistiken när det gäller viltolyckor i vårt område. 319 viltolyckor har skett på ett år.
Viltstängsel och ny teknik kan rädda liv
Trafikverket sätter upp stängsel och bygger djurpassager för att minska antalet viltolyckor längs utsatta vägsträckor för att förebygga viltolyckor. Det finns idag drygt 800 mil viltstängsel utmed det allmänna vägnätet.
– Stängsel överallt är inte lösningen eftersom vägnätet är vidsträckt och mycket olika trafikerat. Att stängsla in alla vägar är inte en optimal lösning – vare sig samhällsekonomiskt eller ekologiskt, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.
I region Väst är Ekodukten i Sandsjöbacka ett bra exempel på en åtgärd som underlättar för djuren att ta sig säkert över en hårt trafikerad väg. Andra exempel är uppröjning av vegetation på trafikplatser längs med E6, vilket skapar bättre sikt och mindre attraktiva områden för viltet. Längs riksväg 42 vid Koberg håller två passager i plan på att skapas, med varning till trafikanterna vid djurpassage. Dessutom pågår uppsättning av faunastängsel för att hindra bland annat vildsvin.
På sikt kan ny teknik minska antalet viltolyckor och därför testas metoder och teknik som kan minska antalet viltolyckor. Djur ska kunna korsa vägen med hjälp av öppningar i stängslet kombinerade med identifieringsutrustning som varnar bilisterna och tillfälligt sänker tillåten hastighet för trafiken när vilt finns i närheten av passagen.
Ring 112 När djur, både vilt och tamdjur, körs på i trafiken måste man alltid ringa 114 14/112 och anmäla olyckan, det är olagligt att inte anmäla. Tänk på att: ✓ Placera ut varningstriangel och markera olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen ✓ Markeringsremsan ska hängas på den sida av vägen där viltet försvann. Även om viltet ligger dött på platsen ska man märka ut den. ✓ Se till att du har en viltolycksremsa i bilen. De finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets förarprovskontor. |