En man i 30-årsåldern har vid Uddevalla tingsrätt dömts för förgripelse av tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och skadegörelse efter en händelse på socialkontoret i Stenungsund för fyra år sedan. Bakgrund till händelsen ska vara att mannen fick matcheckar till Kvantum istället för Willys.
Händelsen ska ha skett i slutet av december 2020. Mannen har vid ett möte ha kastat en pennhållare mot en socialtjänstchef, uttalat hot om att spotta på honom samt slagit sönder en plexiglasruta värd 5 743 kronor. Orsaken var att mannen ska ha fått matrekvisition till en butik han inte brukade handla i.
Den åtalade mannen har i förhör förnekat brott.
I förhör har mannen uppgett att han gick till socialkontoret för att prata med sin handläggare vars chef som hade beslutat att han skulle få en matrekvisition till ICA kvantum – istället för Willys, där han brukar handla. Mannen försökte på plats prata med handläggarens chef och förklarade att han handlar på Willys. Handläggarens chef sa då att han kunde ändra beslutet – men att han inte skulle göra detta då han gillar att bestämma.
Mannens version är att han därefter kastade in de tre avierna (matrekvisitionerna) som låg på receptionen. I samma rörelse ramlade pennhållaren ned handläggarens chefs sida av receptionen. När han skulle ta ut sin hand så hamnade handen under Coronaskyddet. En del av skyddet fastnade i hans hand och skyddet kom att häng snett efteråt men det ramlade inte ner.
Går på målsägandes version
Tingsrätten går på målsägandes version och mannen döms nu för förgripelse av tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman och skadegörelse efter händelsen på socialkontoret till 50 dagsböter om 80 kronor, summa 4 000 kronor.
Mannen ska även betala ett skadestånd på 5 743 kronor till kommunen för plexiglasrutan samt 5 000 kronor till socialhandläggarens chef för kränkning.
Socialsekreterarens chef hade yrkat på 10 000 kronor i skadestånd och här gör tingsrätten följande bedömning:
När det gäller personer i vissa utsatta yrkesgrupper – till exempel poliser – som har anledning att räkna med att mötas av vissa angrepp i arbetet och också i praktiken får antas ha en beredskap för detta, har man i rättspraxis varit obenägen att tillerkänna dem kränkningsersättning.
Detta gäller dock inte för lärare, socialsekreterare, parkeringsvakter, kronofogdar, delgivningsmän samt en stor del av personalen inom vård och omsorg inte kan anses ha någon särskild beredskap i aktuellt avseende. Socialhandläggarens chef anses tillhör denna yrkesgrupp av tjänstemän.
Hot om bespottning under en pandemi får anses vara en i hög grad förnedrande och skymflig handling som utgör en allvarlig kränkning. Gärningen har därtill efterföljts av ett försök till våld mot tjänsteman och skadegörelse av den plexiglasskiva som satts upp som skydd mot smittspridning.
Tingsrätten bedömer att skälig ersättning för kränkningen uppgår till 5 000 kronor.