Kameraövervakad pendelparkering i Stora Höga?

Slangning av bensin och inbrott i fordon är vanliga på pendelparkeringarna. Tjuvar kan se när du lämnar bilen och stiger på tåget eller bussen. Då vet dom att du inte är tillbaka på tag. Men på Stora Höga pendelparkering ser det ut som tre kameror sitter på en lyktstolpe och som övervakar parkeringsplatserna. Men är det övervakningskameror? Några skyltar som upplyser om att parkeringen är bevakad med kameror finns inte. Vi frågade Västtrafik om parkeringen är bevakad eller inte?

Nej, det är inga övervakningskameror och det kan till viss del leda till falsk trygghet om man väljer att parker a på pendelparkeringen.

– På Stora Höga pendelparkering finns något som heter ‘smart’ pendelparkering. Det är slingor i marken som känner av när man kör in och parkerar på en ruta. Sedan kan man se på informationsskyltar eller i appar hur många lediga parkeringsplatser som finns på området så man slipper åka runt och leta.

Kamerorna på denna typ av pendelparkering används för att kalibrera antal lediga platser. Det görs några gånger per vecka. Bilderna är lågupplösta och tas med en minuts mellanrum, det går inte att identifiera människor eller registreringsskyltar, utan det handlar enbart om att titta på antal platser, skriver Västtrafik pressavdelning i ett mail till NYHETERsto.

Informationsskyltar om antal lediga parkeringsplatser finns bland annat på länsväg 160 vid Kullens handelsträdgård. Här kan man även se när nästa tåg mot Göteborg avgår.

 

 

 

Fakta:
– Västtrafik bygger pendelparkeringarna men lämnar sedan över dessa till kommunen som sedan är ansvariga för dessa.
– Kameraövervakning är svår att få tillstånd till på grund av personlig integritet på allmänna platser, som te x allmänhetens parkeringsplatser och rastplatser.
– Om platsen är kameraövervakad så ska det finnas tydliga skyltar som berättar detta. I detta fall ser det ut som kameror men är inte övervakningskameror, vilket kan ge en falsk trygghet.

Upp