Hummerpremiär – Men var försiktig

Nu inleds hummersäsongen och det är fritt fram för fiskare att dra upp delikatessen ur svenska vatten. Men det gäller att vara försiktig. Varje år sker det 40-60 olyckor, enligt Sjöräddningssällskapet.

Från klockan sju får man lägga i sina tinor. Samtidigt står Sjöräddningssällskapet redo att rycka ut om något skulle hända. Hummerfiskeperioden är nämligen väldigt olycksdrabbad. Varje år får sjöräddarna rycka ut 40-60 gånger under hummerfiskets första veckor och det kan bli ganska dramatiska insatser.

Hösten för ofta med sig hårda vindar, vågor och regn med dålig sikt. Men alla olyckslarm är inte väderrelaterade. Det kan handla om motorproblem, folk som inte vet var de är, bränslebrist och fiskelinor i propellern eller rodret.

Råd inför Hummerpremiären från Sjöräddningssällskapet
– Ta hänsyn till vädret.
– Åk aldrig ut ensam
– Se till att du vattenskyddar telefonen så du kan kalla på hjälp.
– Ha båten i god ordning
– Använd alltid flytväst.
Upp