Villkorlig dom och utvisning efter stölder av båtmotorer

I höstas hade Husvagns- Och Båtklubben Rane på Orust inbrott. Vid inbrottet stals bland annat sex båtmotorer, trädgårdsmaskiner och två cyklar till ett sammanlagt värde av nästan en halv miljon. Två män i 30 respektive 35-årsåldern har vi vid Skaraborgs tingsrätt dömts till villkorlig dom och utvisning ur landet i fem års tid.

Det var tack vare DNA från brottsplatsen som gör att polisen kan knyta de båda männen till inbrottet. Enskilda målsägande och båtklubben kräver skadestånd – dels för båtmotorerna men också för förstörda portar, lås och skadegörelse.

– Det känns skönt att vi faktiskt kan lösa några av dom här stölderna av båtmotorer, sa Håkan Johansson, Stationsbefäl vid polisen Södra Fyrbodal när åtal lämnades in.

Båda männen har sedan de greps suttit häktade. Rättens ansåg att de båda sannolikt kommer att göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet i Sverige – och därför utvisas de två på fem år. Straffvärdet på de brott som männen nu har dömts till motsvarar 8 månaders fängelse.

Värdet av det stulna anses totalt över 450 000 kronor, men skadestånds- och ersättningssumman slutar på omkring 100 000 kronor. Rätten ansåg att man behövde mer och bättre bevisning för de kostnader som enskilda båtägare och försäkringsbolag har haft och vill ha ersättning för.

Foto: Arkivbild


Information från polis, räddningstjänst åtal och domar är initial och ger kortfattad fakta om inträffade händelser.
Person misstänkt för brott ska i lagens mening alltid betraktas som oskyldig om fällande dom inte föreligger.Stenungsund - Tjörn - Orust


Upp