Nu är vinnaren i SM i matlagning utomhus 2017 korad. Vid helgens final på Billingen i Skövde utsågs laget Family till svenska mästare i matlagning utomhus 2017. Det vinnande laget bestod av Karl-Johan Beckman, Skövde, Erik Beckman, Jönköping och Andreas Lidenfors, Stenungsund.
Många besökte Sweden Outdoor Festival på Billingen där SM i utomhusmatlagning var en av lördagens många aktiviteter. Publiken fick följa de totalt 13 lagen som deltog i tävlingen och som mot slutet ställdes inför utmaningar med störtregn och hagel.
De tre rätterna som laget tillagade över öppen eld under tre timmar var:
Förrätt:
Rökt gös med eldad rödbeta, brynt smör med ägg, ost från Almnäs och blomsterkrasse
Varmrätt:
Honungsglaserad kyckling fylld med trumpetsvamp, lök o timjan. Brässerat kycklinglår med brynt kål o grädde, smörad buljong, picklade trattkantareller i verjus samt grönkål.
Dessert:
Eldad äppelkompott med sabayonne på äppelmust, gräddfil, krispig spelt, råhyvlat äpple och ängssyra.
Juryns motivering:
”Trots regn och rusk levereras tre mycket proffsiga kompositioner: supergoda, fräscha, snygga och kreativa rätter. En solklar vinnare!”
– Vi har en vinnare som verkligen stack ut och levererade tre mycket proffsiga rätter, säger juryns ordförande Carina Brydling strax efter att hon presenterat det vinnande laget.