Just nu råder extremt stor risk för brand i skog och mark. I stora delar av landet råder eldningsförbud. Nu avråder Brandskyddsföreningen till användning av engångsgrillar när det råder eldningsförbud.

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden med undantag för grillning på egen tomt och då på obrännbara underlag som sten och grus. Detta innebär också att du ska vara extra försiktig. Engångsgrillar är till exempel inte tillåtet att använda under rådande omständigheter. Dessutom ska det finnas släckutrustning i närheten. Kommunen kan i vissa fall ha gjort undantag för iordningställda grillplatser men det ska då särskilt anges.

Engångsgrillar en vanlig brandorsak
Engångsgrillar blir mycket heta undertill och ska kylas med mycket vatten innan de slängs. En av de vanligaste brandorsakerna vid grillning är att man tömmer resterna i en soptunna när det fortfarande finns glöd kvar.

– Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder, de kan bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset, säger Björn Björkman, expert på Brandskyddsföreningen.

Den senaste tidens fina och varma väder har lett till att många vill vistas utomhus och grillningen har i många fall blivit en central del av det sociala umgänget.

– Den som tänder en eld har själv ansvaret för att elden inte vållar någon skada. De flesta tror att de kan hantera en grill, men ändå inträffar många bränder orsakade av grillning utomhus. När elden väl sprider sig går det fort. Många bränder kan undvikas om fler lär sig vad man ska tänka på, säger Björn Björkman.

Inte bara grillning som är riskabelt
En brand i skog och mark kan startas av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning, utan också av cigarettfimpar och små gnistor från såg och andra verktyg.

Läs mer:
Om eldningsförbud >>
Om engångsgrillar >>

Mikael Berglund
mikael@nyhetersto.se
Artikel Publicerad: 30 maj 2018 12:35

Uppdaterad: 31 maj 2018 06:10Tipsa oss! - Rättelse - Medieetik

Uppgifter i våra nyheter kommer från säkra och kontrollerade källor. Trovärdighet och opartiskhet har en central roll för vår journalistik. Under pågående händelser är information från ledningscentral, räddningstjänst och polis initial och ger kortfattad bild om inträffade händelser. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Vid en pågående händelse är det viktigt att information går ut snabbt, det gör att det kan förekomma språk- och stavfel i texten i ett inledande skede. Texten kan uppdateras flera gånger.

Vad händer i din närhet? Tipsa oss!

Blåljus? Trafikolycka? Trafikhinder?
Tips om pågående händelser/blåljus är en färskvara.
- Desto tidigare vi får tips om en pågående insats/händelse desto snabbare kan kolla upp och informera.

Tipsa oss via redaktionen@nyhetersto.se eller via formuläret nedan.

 

Tips om brott
– Tipsa i första hand polisen via 114 14 (112 vid pågående brott) eller via polisens hemsida.

– Vi får många mail varje dag, både från hemsidan och via våra sociala kanaler. Vi läser allt – men vi har ingen möjlighet att svara alla personligen. Då vi arbetar olika tider på dygnet kan svarstiden dröja, men vårt mål är att svara på mail så fort som möjligt. Vi prioriterar pågående händelser. Nyhetstips och pressmeddelanden kan sparas och publiceras längre fram.