Tjejjouren Västs årliga enkätundersökning visar att det har skett en alarmerande försämring av ungas psykiska hälsa, och att det finns stora brister i bemötandet av unga under pandemin.
Enkätundersökningen besvarades av över 1 600 tjejer och unga kvinnor i Västra Götaland, i åldrarna 10-25. Undersökningen påvisar i mångt och mycket samma sak som förra årets enkät med den skillnad att siffrorna förvärrats: de mår allt sämre, stödet de söker är inte tillräckligt bra och skolan är en stor källa till stress, oro och ångest.
Drygt 80% i alla åldersgrupperna som har svarat att deras mående försämrats under året
– Det mest alarmerande som undersökningen påvisar är att är dryga 80% i alla åldersgrupperna som har svarat att deras mående försämrats under året. Detta är en mycket tydlig indikation på hur tjejer och unga kvinnors mående kraftigt försämrats under det senaste året, mycket troligen relaterat till pandemin Covid-19, skriver Tjejjouren Väst i ett pressmeddelande.
Den vanligaste formen av våld i skolan elaka ord och kränkningar, vilket förekommer oftast bland 13-15 åringarna. En överväldigande majoritet i alla åldersgrupper uppgav att det är för mycket skolarbete, och av de svarande som uppgav att belastningen i skolan är högre än vad de klarar av, bodde en majoritet i en förort eller på landsbygd.
– Det har skett en dubblering av antal individer som sökt sig till vården under det senaste året, jämfört med förra årets enkät. Av dem var drygt hälften missnöjda med stödet de fått, framförallt för att de inte fått det stöd de behövde eller för att de inte kände sig förstådda.
– Den här rapporten har synliggjort hur vuxenvärlden brister i att tillgodose barn och ungas rättigheter och behov. Våra framtida samhällsbärare mår extremt dåligt, pandemin verkar ha accelererat den psykiska ohälsa och känslorna av stress, oro och ångest. Samtidigt brister vi när de faktiskt ber om hjälp.
Förutspår en enorm ökning i behovet av stöd efter pandemin
Tjejjouren Väst uppmanar till att agera nu, att göra konkreta insatser för att verka preventivt och försöka stävja den här negativa trenden. Tjejjouren Väst förutspår en enorm ökning i behovet av stöd efter pandemin, och redan nu finns det en eftersläpning samt långa vårdköer. Civilsamhället behöver inkluderas, såväl som målgruppen själv – delaktighet i beslut som rör dem själva är en mänsklig rättighet, även om en ännu inte är myndig.
Ladda ner hela rapporten här >> (PDF)
Om Tjejjouren Väst
Tjejjouren Väst är en ideell feministisk förening som erbjuder nätbaserat stöd med jour via chatt, mail och app till alla som identifierar sig som tjej. Föreningens syfte är att erbjuda ett förutsättningslöst stöd där den stödsökande tjejen har möjlighet att vara anonym och sätta ord på sina upplevelser på sina egna villkor. Tjejjouren Väst har en chatt som är öppen mellan klockan 20 och 22 varje tisdag, torsdag och söndag, året om. www.tjejjourenvast.se