Sommaren börjar lida mot sitt slut och hösten knackar på. Det blir mörkare tidigare och mindre rörelse runt bryggor där båtarna fortfarande ligger i. Båtägarna inte är inte lika ofta vid båtarna och tjuvar kan agera ostörd. Det är nu högsäsongen för stölder av båtar och båtmotorer!

– Det är från nu och ungefär två månader framåt det är “läge rött”. Det är klassiskt, det ser likadant ut varje år. Båtsamverkan och båtägare som delar på övervakningen vid marinor och båtklubbar är effektivt, men tjuvar anpassar sig. Tendensen är att allt fler stölder sker på hösten eller på våren, säger Thomas Andersson, vid Polisens Båtsamverkan Väst.

Stölderna blir en kostsam historia
En båtmotorn är inte bara dyrbar i sig, den är också tung och komplicerad att lyfta av på rätt sätt. Därför blir också själva båten ofta skadad. Att ha båten på en båttrailer utanför sitt hus är inte heller så säkert man kan tro. Ofta står båten på trailern med motor på och utrustning i, men båttrailern är enkel att hacka på en bil och snabbt är den borta.

Märk din motor och bränsletank
– Om tjuven varit framme och dina saker anträffas blir det betydligt enklare för polisen att spåra ägaren om man märker dom med namn och telefonnummer, te x med en märkpenna som man kan få låna hos polisen. Namn går att sudda ut och något som är ännu bättre är att märka med märkflingor, en typ av DNA som är unik för just dina saker. Informationen förvaras säkert i en databas. Om man skulle sälja sina saker så kan bara du som äger de märkta sakerna göra ett ägarbyte i databasen.

Spårsändare är också ett bra tips och hjälpmedel. Det har hjälpt polisen vid ett flertal stölder. Med hjälp av GPS har både båtmotor och tjuvar snabbt kunnat lokaliseras och gripas.

GÖR DET SVÅRT FÖR TJUVEN PÅ HÖSTEN/VINTERN
– Lås båten.
– Om möjligt demontera motor och förvara den inomhus.
– Lås motor med godkänt lås.
– Utrusta gärna båtmotorn med spårsändare.
– Märk motor eller dyrare utrustning.
– Plocka ur lös utrustning.
– Demontera propellern och eller drev .
– Demontera dyrare utrustning.
– Lås alltid fast stegen om du förvarar den under båten.
Mikael Berglund
mikael@nyhetersto.se
Artikel Publicerad: 2 september 2020 08:23

Uppdaterad: 2 september 2020 08:24Tipsa oss! - Rättelse - Medieetik

Uppgifter i våra nyheter kommer från säkra och kontrollerade källor. Trovärdighet och opartiskhet har en central roll för vår journalistik. Under pågående händelser är information från ledningscentral, räddningstjänst och polis initial och ger kortfattad bild om inträffade händelser. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Vid en pågående händelse är det viktigt att information går ut snabbt, det gör att det kan förekomma språk- och stavfel i texten i ett inledande skede. Texten kan uppdateras flera gånger.

Vad händer i din närhet? Tipsa oss!

Blåljus? Trafikolycka? Trafikhinder?
Tipsa oss om pågående händelser/blåljus - redaktionen@nyhetersto.se eller via formuläret nedan. Tips är en färskvara.

 

Tips om brott
– Tipsa i första hand polisen via 114 14 (112 vid pågående brott) eller via polisens hemsida.

– Vi får många mail varje dag, både från hemsidan och via våra sociala kanaler. Vi läser allt – men vi har ingen möjlighet att svara alla personligen. Då vi arbetar olika tider på dygnet kan svarstiden dröja, men vårt mål är att svara på mail så fort som möjligt. Vi prioriterar pågående händelser. Nyhetstips och pressmeddelanden kan sparas och publiceras längre fram.