Vad gör du om mobilnätet slutar fungera, elen är borta en längre tid eller om vattnet inte kommer ur kranen? Finns det någon mat i kylen och kan du tillaga den, hur håller du värmen om störningen sker under vinterhalvåret och hur betalar du om betalkort och bankomater inte fungerar? Under veckan genomför Krisberedskapsveckan – och det var planerat innan raset på och vid E6 Stenungsund.
Krisberedskapsveckan arrangeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och pågår under denna. Syftet är att öka vår beredskap vid större samhällskriser. Detta uppmärksammas både nationellt och lokalt.
Under veckan kan du få information om krisberedskapsveckan och hur du kan förbereda dig vid en eventuell samhällskris.
Årets tema för Beredskapsveckan är öva. Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och beredskap inför kriser och krig. MSB tror att enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer, kan bidra till det.
Människors vilja att hjälpa varandra vid allvarliga händelser och samhällskriser, liksom att inte låta konspirationsteorier och falsk information få tolkningsföreträde, är grundläggande för att vi tillsammans ska kunna möta olika hot mot vårt öppna samhälle.
Krisberedskapsveckan vill uppmärksamma att du genom enkla saker i vardagen tar ett stort ansvar för din egen beredskap, samtidigt som du stärker hela samhällets motståndskraft.
STO-kommunerna arbetar aktivt med säkerhetsfrågor och har en krisberedskap vid samhällsstörningar.
Men det är även viktigt att du som bor i kommunen är informerad och engagerad om något skulle hända. Den nationella Krisberedskapsveckan är ett bra tillfälle att ta del av information om vad du själv kan göra för att förbereda dig och dina anhöriga inför en situation där samhället helt plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.
Syftet är att förbereda oss om vardagen vänds upp och ner
Vad gör du om till exempel mobilnätet slutar fungera, elen är borta en längre tid eller om vattnet inte kommer ur kranen? Finns det någon mat i kylen och kan du tillaga den, hur håller du värmen om störningen sker under vinterhalvåret och hur betalar du om betalkort och bankomater inte fungerar?
Krisberedskapsveckan syftar till att väcka tankar hos dig som privatperson om det egna ansvaret om plötsligt ”vardagen vänds upp och ner”. Det är viktigt att ha en egen beredskap om till exempel viktiga samhällsfunktioner som internet och telekommunikationer, el- och vattenförsörjning slås ut på grund av it-attacker eller extremt väder.