
Informationscentralen för Västerhavet varnar nu för att plocka, äta musslor och ostron på vissa platser. Det gäller bland annat Södra Hakefjorden. Musslor och ostron kan innehålla gift i flera områden längs Västkusten. Det handlar om halter av nervgiftet PST, som i allra värsta fall kan orsaka muskelförlamning och andningssvårigheter.
Veckans provsvar från Livsmedelsverket visar på förekomst av paralytiska skaldjurstoxin (PST) i musslor och ostron i flera områden. Dessa områden är Saltöfjorden, Boxvikskile och Åbyfjorden. Livsmedelsverket har dessutom stängt Åbyfjorden för kommersiellt upptag av blåmussla på grund av höga halter av PST. Även områdena Sövall, Fjällbacka södra och Kråkefjord hade spår av PST.
Resterande provtagna områden denna vecka och som inte hade några alggifter i musslor eller ostron: Kosterhavet, Lindöfjorden, Edsvik, Havstensfjorden norra, Ljungskile, Halsefjorden, Södra Hakefjorden och Stigfjorden yttre.
Dessutom uppmättes bakteriehalter över gränsvärdet (230/100 g) i blåmussla i Kråkefjord (330/100 g) och Södra Hakefjorden (270/100 g).
Resterande provtagna områden denna vecka hade ingen gränsöverskridan för bakteriehalter i musslor eller ostron och inkluderar Ljungskile, Lyresund, Stigfjorden yttre, Kosterhavet, Edsvik och Åbyfjorden.
Avråder från självplock i Södra Hakefjorden
– Med anledning av veckans provsvar avråder vi från allt självplock av musslor och ostron i Södra Hakefjorden samt i de områden där PST påvisats. Vi har inte provsvar nog för att kunna utesluta om endast ostron eller blåmussla är drabbat i de enskilda områdena. Även om PST inte uppmättes över gränsvärdet annat än i Åbyfjorden kan lokala avvikelser förekomma.
Ta det säkra före det osäkra
-Eftersom PST är ett särskilt otäckt alggift, producerat av dinoflagellaten Alexandrium, ta hellre det säkra före det osäkra och köp lokalt odlade musslor och ostron i stället. Dessa är även kontrollerade och godkända för konsumtion. På så vis kan vi också hjälpa återhämtningen av den vilda populationen av blåmussla som minskat kraftigt de senaste två decennierna.
EXTERNA LÄNKAR
-Om marina algtoxiner i musslor och ostron
-Öppna och stängda områden för musslor/ostron