Midsommar i Bohuslän är något speciellt. Sill, dans runt midsommarstången, äta midsommarlunch i trädgården eller vid havet med nära och kära. Även om midsommar i år inte blir som det brukar med dans runt stången med nära och köra så är det många som ändå åker till Bohuslän för att fira midsommar – Det betyder mycket trafik på vägarna. Torsdag och söndag i midsommarhelgen är de dagar på året då trafiken är som störst.
Vägarna i STO-området
Som vanligt under midsommar brukar det vara hårt tryck på länsväg 160 över Tjörnbroarna. Många vill fira midsommar i Bohuslän och det brukar vara långa och långsamma köer från E6 Spekeröd och ut på öarna under torsdag och fredag, detsamma på söndag men då från öarna.
Var ute i god tid, det brukar vara långa köer över broarna dagen före midsommar 15-19, på midsommarafton 11-15 och på midsommardagen mellan 11-18 (men från öarna).
Kring midsommar samsas många trafikanter på vägarna och olycksrisken ökar. Midsommarhelgen och sommartrafiken innebär nästan alltid fler antal omkomna och skadade i vägtrafiken.
Största betydelsen för hur allvarliga följderna blir av en trafikolycka är hastigheten. Restiden påverkas bara marginellt om du kör fortare än tillåtet. Prova gärna den digitala tidsomvandlaren via länken nedan. Där ser du att om du kör 100 km/tim i en mil på en väg som är skyltad 90 km/tim så är tidsvinst bara cirka 40 sekunder. Kör därför inte fortare än gällande hastighetsgräns.
Välj en säker väg
Mötesseparering och trafiksäkerhetskameror är exempel på effektiva åtgärder för ökad trafiksäkerhet. Välj gärna den typen av väg i midsommar om du har möjlighet.
Polisens arbete i trafiken under midsommarhelgen
Eftersom det är en intensiv trafikhelg och speciellt för Bohuslän så finns fler poliser än vanligt vanligt i tjänst under helgen. Man använder sig av både målade och civila fordon. Man har även med sig bilinspektörer för att kunna besiktiga fordon. På midsommardagen handlar det främst om trafikkontroller med fokus på nykterhet.
Busstrafiken i vårt område
Midsommarafton: Trafiken körs som en lördag.
Midsommardagen: Trafiken körs som en söndag.
Torsdagen den 18 juni klockan 14.00 – 18.00 och fredagen den 19 juni klockan 09.00 – 15.00 är flera hållplatser i Stenungsund indragna på grund av köer under midsommarhelgen.
Det är många som vill resa med Västtrafik under Midsommarhelgen, vilket gör att bussarna kan blir fullsatta, men man försöker sätta in så mycket förstärkningstrafik vi kan, där det behövs. Tänk på att bytestider inte kan garanteras, var ute i god tid och räkna med längre restid.
Stenungsund express
Busstrafiken ställs in mellan mellan Stora Höga Station och Stenungsund i riktning mot Stenungsund. Vi hänvisar istället till linje 3 eller Västtågen
Tjörn express
Räkna med förseningar. Byte till andra linjer kan inte garanteras på grund av mycket trafik på vägarna.
Orust express
Räkna med förseningar. Byte till andra linjer kan inte garanteras på grund av mycket trafik på vägarna.
Aktuell trafikinformation
NYHETERsto.se håller dig uppdaterad om trafiken under hela midsommarhelgen via våra sociala kanaler på Facebook och Twitter.
Om vädret tillåter kommer vi att sända direkt från trafiken i vårt området på midsommarafton.
Aktuell trafikinformation om trafikläget, rastplatser, vägfärjor finns på Trafikverkets webbplats på startsidan under Trafikinformation. Där får du t.ex. veta vilka vägarbeten som pågår eller ska starta inom fem dagar. Reser du med vägfärja så var ute i god tid – tänk på att det ofta blir långa köer vid färjorna när många ska ut till öar och fira midsommar! Informationen uppdateras löpande.
På Trafikdirekt.se och Trafiken.nu finns kartor och information om pågående störningar i trafiken.
Att tänka på inför din resa – Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt. – Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg. – Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt. – Kör aldrig onykter. – Förhindra att någon annan kör onykter. – Låt bilen stå dagen efter en fest. – Åk aldrig med en onykter förare. – Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen. – Se till att alla är bältade. – Låt bli mobilen när du sitter vid ratten. – Håll avstånd. – Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare. |