Swish, Bank-ID, Freja-ID – Just nu sprids det många fejkappar som är identiska med riktiga. Det gör det svårt för butiker och restauranger att avgöra om de är riktiga eller fejk. På tisdagen gick ICA Kvantum i Stenungsund ut med att man inte längre kan använda sig av digital legitimation i deras kassa då man inte vill riskera att sälja åldersbegränsade varor felaktigt.
Den senaste tiden har många butiker och restauranger tillfälligt slutar att acceptera Swish som betalmedel samt mobilt bank-id samt Freja-ID som legitimation. Orsaken är de fejkappar som går att köpa för några tior och är identiska med de riktiga.
När det gäller Swish används fejkappen ofta på restauranger och snabbmatställen där det är stressigt och personalen inte kollar om transaktionen verkligen är gjord i kassan utan bara tittar på telefonen. Fejk-Swish har samma ljud och stjärnor som blinkar när man klickar på den. När kunden lämnat och dagskassan räknas så ser man sedan att den inte stämmer.
Kan bli av med tillstånd om man säljer till minderåriga
När det gäller digitala legitimationer så som BankID och FrejaID är detta relativt nytt att kunna användas som legitimation. Fejk-apparna ser även här ut att vara identiska men här riskerar butiken att begå brott om man säljer te x tobak, alkohol och läkemedel till minderåriga.
Flera restauranger och butiken upphör nu med att acceptera BankID och FrejaID som godkända identitetshandlingar vid ålderskontroll i butik.
En av dessa är ICA Kvantum i Stenungsund som på tisdagen informerade sina kunder om detta via sociala medier.
-Digital fejk-ID sprider sig väldigt snabbt just nu och skillnaden mellan äkta och fejk är numera omöjligt att se skillnad på, säger Maria Magnusson Olsson, försäljning- och säkerhetschef på Ica Kvantum Stenungsund.
Tobak, läkemedel och alkohol
-Vi vill inte riskera att sälja åldersbegränsade varor till minderåriga. Dessutom blir det en säkerhetsrisk för vår personal, säger Maria Magnusson Olsson.
Personligt ansvarig
-Det är inte bara butiken som kan bli av med tillståndet om man säljer varor med åldersgräns till minderåriga utan den som sitter i kassan är personligt ansvarig och kan dömas för brott, säger Maria Magnusson Olsson.
ICA Kvantum är också postombud och när de gäller Postnord och paketboxar fungerar fortfarande digital legitimation.
Då fejk-id har ökat den senaste tiden har det också blivit en säkerhetsrisk för personalen i kassan. Det kan bli en upprörd diskussion och hotfull stämning när personalen i kassan inte godtar den digitala legitimationen.
-Först ska personalen avgöra om appen är fejk eller riktig. Blir man nekad köp så kan det bli hotfullt och det är kassapersonalen som får ta det. Då är det bättre att vi inte tar digital legitimation alls, säger Maria Magnusson Olsson
Kan vara ett brott att använda fejk-ID
Att använda sig av en fejk-app och försöka legitimera sig kan också vara ett brott liknande att legitimera sig med ett fysiskt falskt eller lånad legitimation då man utger sig för att vara någon annan än den man är.
Fler butiker slutar med digital ID
Även ICA Stenungshallen i Stenungsund meddela att de också upphör med att godta digitala legitimationer tillsvidare.