
Varje år lanserar Klädesholmen Seafood en nyhet i sillhyllan under namnet ”Årets Sill” – där en del av försäljningen tillfaller Sjöräddningssällskapet. Årets smak 2025 är… BRYNT SMÖR, och NYHETERsto har provat.
Årets Sill är ett samarbete mellan restaurang- och konferensanläggningen Salt & Sill på Klädesholmen och sillproducenten Klädesholmen Seafood. Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar och samtidigt bidra till Sjöräddningssällskapets viktiga arbete.
Förslagen till Årets Sill tas fram av Salt & Sill och dess personal. Efter juryns val kvarstår Klädesholmen Seafood’s arbete med att utveckla en sillinläggning som är anpassad för fabriksproduktion med en längre hållbarhet.
Tidigare har Årets Sill börjat säljas på Sillens dag – Sveriges nationaldag den 6 juni, några veckor innan midsommar men sedan något år tillbaka lanseras den på våren innan förberedelserna för påskbordet.
50 öre per såld burk går till Sjöräddningssällskapet
Tidigare har en krona per såld sillburk tillfallit Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss. Försäljningen brukar ligga på mellan 130 000 – 150 000 burkar, vilket ger en bra slant till organisationen. I år har man dock valt sänka bidraget till 50 öre per såld burk.
Årets mak – Brynt Smör
De senaste åren har flera livsmedel lanserat smed smak av brynt smör – te x chips och mjukost. I år hamnar brynt smör på sillhyllorna i butiken.

Mikael Berglund, NYHETERsto´s redaktör och sillälskare har provat Årets Sill med smak av brynt smör – och betyget?
-Riktigt god! Krämig och smakrik, helt klart en ny favorit.
Klädesholmens grundlag sedan 1594
Klädesholmens historia har en stark anknytning till sillen. I generation efter generation har man på ön varsamt förvaltat och utvecklat sillkulturen utan att göra avkall på hantverket eller känslan för råvara.1500-talet, första sillperioden.
På baksidan av sillburken kan man läsa om Klädesholmens grundlag: ”Valet av råvaror är naturligtvis jätteviktigt, men den kanske främsta hemligheten bakom en riktigt god sill ligger i lagen. Det är den som är själva grunden. Själva följer vi traditioner från 1954. Klädesholmens grundlag kort och gott.”
Tidigare Årets Sill
2009 – Fänkålsdill och akvavit
2010 – Senap och maltwhisky
2011 – Purjolök och svartpeppar
2012 – Tranbär och citrontimjan
2013 – Bacon och pepparrot
2014 – Björnbär och grönpeppar
2015 – Basilika och citron
2016 – Anchochili och ingefära
2017 – O.P. Anderson
2018 – Lingon och punschkrydda
2019 – Kokos och chili
2020 – Gin och fläder
2021 – Krabba och majs
2022 – Äpple och mynta
2023 – Grönt te och citrus
2024 – Timjan och tranbär