
På onsdag anlände en transport med 17 stulna båtmotorer tillbaka till Sverige och Orust. Transporten kommer från Rumänien och Polen, där också de stulna båtmotorerna har anträffats.
Motorerna är stulna på olika platser i Sverige, några så långt tillbaka som 2016. Många av båtmotorerna hör hemma i Västsverige och kom under onsdagen till Orust.
Det är organisationen Larmtjänst som ansvarar för att transportera hem de stulna båtmotorerna. Stöldgodset tillhör numera de försäkringsbolag som tidigare har ersatt sina kunder för stölderna.
-Under transporten hit har polisen fått många samtal från allmänheten. Båtmotorerna ligger öppet på släp och har utländska registreringsskyltar. Många tror att de är stulna nu och ringer polisen. Vi har informerat både Polisregion Syd och Väst att det är vår transport och att de är på väg hit, säger Thomas Andersson, regionalt ansvarig för det brottsförebyggande projektet Båtsamverkan till NYHETERsto.
Identifierades med motornummer och polisanmälan
– Motorerna har kunnat identifieras med hjälp av bland annat motornummer, som har jämförts med de uppgifter som finns i polisanmälningarna – något som visar på vikten av att göra en ordentlig och detaljerad polisanmälan om man skulle utsättas för en båtmotorstöld, säger Thomas Andersson.
De stulna båtmotorerna som idag kom tillbaka med lastbil till Sverige har ett värde på uppskattningsvis på tre miljoner kronor.
Märk din motor och skriv ner motornummer
Malin Bengtsson är PKC-operatör och tar emot samtalen när någon vill göra en anmälan.
-Många är såklart uppgivna och kanske inte har motornummer och märkning tillhands. Men ju mer komplett anmälan är med alla uppgifter ju större chans är det att man får tillbaka det som blivit stulet.
Vad händer med båtmotorerna nu?
-Eftersom det är nu är försäkringsbolagets båtmotorer så säljs de vidare, ofta som reservdelsmotorer till serviceföretag, säger Thomas Andersson.