
All makrill och norsk vårlekande sill, den sill som konsumeras mest i Sverige – rödlistas i WWF Fiskguide. Anledningen är flera år av överfiske. Världsnaturfonden, WWF, uppmanar att se upp när du väljer sill i påsk.
De fiskar som hamnar på rödlistan betyder ”låt bli”.
Dagens beslut omfattar all makrill som är fiskad i Nordostatlanten. En fisk som är vanlig både som färsk matfisk och i konserver med tomatsås.
Även den norska vårlekande sillen som är fiskad i Nordostatlanten, hamnar på den röda listan mot tidigare gult. Det är den sill som nästan uteslutande används i alla former av inlagd sill och matjessill, och är den sill som konsumeras mest i Sverige.
Fisket när det gäller den här sillen har överstigit de vetenskapliga råden sedan 2013. Den norska vårlekande sillen har kollapsat tidigare, under 1970-talet. Det tog då flera årtionden innan den kom tillbaka.
– Det är otroligt sorgligt att vi inte drar lärdom av detta utan låter kortsiktiga ekonomiska intressen styra hur fisket förvaltas, säger Inger Melander, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.
Enligt Fiskguiden är sillen i vatten runt Island och nordvästra Atlanten utanför Kanada bra alternativ till den norska vårlekande sillen.