I år fyller Hesa Fredrik och Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) 90 respektive 35 år. Sveriges varningssystem är en viktig del av vår beredskap inför kriser och krig. I snitt skickas det ut ungefär 50 VMA-meddelanden varje år.
VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Varningssystemet innefattar information i Sveriges Radio P4, ett flertal kommersiella kanaler och tv samt i vissa fall utomhusvarningssystemet och sms till mobiltelefoner.
– Hesa Fredrik och VMA är en central del av Sveriges beredskap för kris och krig. Därför är det viktigt att alla medborgare har kännedom om hur VMA fungerar och hur man ska agera om ett VMA går ut i ens närhet, säger Maria Khorsand, VD på SOS Alarm.
Ett VMA kan begäras av behöriga samhällsaktörer, exempelvis räddningsledare vid kommunal och statlig räddningstjänst, Polisen, smittskyddsläkare, anläggningar med farlig verksamhet (exempelvis kärnkraftverk), regeringen, vissa myndigheter, kommuner och regioner samt Försvarsmakten. Kontaktpunkt för begäran av VMA är SOS Alarm. VMA aktiveras därefter tillsammans med Sveriges Radio. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, äger systemet.
Behörig aktör beslutar vilken information som ska gå ut i vilka kanaler. Ett VMA går alltid ut i Sveriges Radio P4 som är beredskapskanalen. Varningen kan skickas ut på flera sätt:
•Varningssignalen Hesa Fredrik som ljuder med sju sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad under minst två minuter.
•Meddelande i Sveriges Radio P4 och SVT.
•Talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området.
•Sms-meddelande till mobiltelefoner i området. Detta sker genom positionering av mobiltelefoner enligt den lagändring som trädde i kraft den 1 juli 2017. Det är den aktör som begär VMA som utifrån varje enskild händelse avgör om tjänsten ska nyttjas. Sms:et kommer även till dem som reser in i ett område där VMA är utfärdat så länge VMA:et är aktivt.
•Via appar, till exempel. 112-appen och appen Krisinformation.
Systemet för utomhusvarning har funnits länge och namnet Hesa Fredrik ska ha uppkommit när signalen testades för första gången 1931. Då påpekade Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, att signalen var lika hes som han själv var vid testtillfället.
Sedan 2009 och fram till idag har 347 VMA utfärdats i Sverige (ska ej förväxlas med Hesa Fredrik-signaler då VMA kan utfärdas på fler sätt.) 2018 är ett rekordår med 54 utfärdade VMA till följd av skogsbränderna. Antalet VMA har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2009 och 2016 utfärdades i genomsnitt 17 larm per år. Motsvarande siffra 2017-2020 är 46 varningar.
Testas en gång per kvartal
Signalen Hesa Fredrik testas en gång per kvartal, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Om du hör signalen vid en annan tidpunkt än då den testas, eller får ett VMA i mobilen ska du:
– Gå inomhus och stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation
– Lyssna på Sveriges Radio P4 för att höra vad som händer
– För mer information gå in på webbplatsen Krisinformation.se eller ringa 113 13
Under 2021 har hittills 27 VMA sänts ut, där merparten har varit varning för brand med giftig rök. Vid inget av dessa har Hesa Fredrik använts. Normalt skickas det ut mellan 40-50 VMA per år. Det är MSB som äger systemet men drift och underhåll sköts av kommunerna. Om fel på ljudsändarna upptäcks, ska detta anmälas till den lokala räddningstjänsten.