Denna vecka har polisen en nationell trafikvecka. Fokus ligger denna gång på det som kallas brott på väg.
Under vecka 19 kommer polisen synas extra mycket i trafiken. Anledningen är en nationell trafikvecka, där fokus ligger på att hitta kriminella i trafiken.
Cecilia Holman Bäckström arbetar sedan sex år tillbaka på en av vägbrottsgrupperna vid trafiksektionen i polisregion Mitt och berättar mer om trafikveckan och polisens arbete mot brott på väg.
Vad är brott på väg?
– Grundtanken med vårt arbete mot brott på väg är att alla kriminella använder vägnätet för att ta sig till och från en brottsplats och för att transportera till exempel vapen, ammunition, narkotika eller stöldgods. För oss är det en utmärkt möjlighet att hitta dem vid fordonskontroller.
Varför är det så viktigt att jobba mot brott på väg?
– Brott på väg är en del av den allmänna brottsbekämpningen och ett väldigt effektivt arbetssätt. Vi på vägbrottsenheten har ett uttalat fokus på just brott på väg även i vardagen, men trafikveckan är ett bra sätt för hela polisen att kraftsamla i denna fråga. När kriminella ska transportera vapen, narkotika eller stöldgods från en plats till en annan är de tvungna att använda vägnätet och de är tvungna att ha det de ska flytta, i bilen.
Hur vet ni vilka bilar ni ska stanna?
– Mycket handlar om polisernas erfarenhet och magkänsla, det är många saker vi reagerar på. Vi tar också hjälp av de slagningar vi har möjlighet att göra i de polisiära systemen.
– Många gånger är trafikbrott en ingång till närmare kontroll; vi reagerar på körsättet och hur bilen framförs. Många kriminella har en väldigt liberal inställning till Trafiklagstiftningen, de kör offensivt och tycker det är tufft att köra för fort till exempel.
Hur går en trafikkontroll till?
– Vi på vägbrottsenheten gör sällan stationära mängdkontroller som man ofta gör vid ingripandeverksamheten, utan vi fokuserar mer på punktinsatser. Ofta är en trafikförseelse eller en slagning som ger träff, anledning till en mer ingående kontroll. Vi undersöker körkortsbehörighet och nykterhet, det vill säga att föraren får blåsa i alkometern. Vi ställer frågor kring narkotikabruk, narkotikaklassade läkemedel och liknande och bygger våra misstankar utifrån det. Finns det en skälig misstanke om drograttfylleri får föraren lämna ett urinprov. Visar detta positivt, omhändertar vi körkortet och tar in personen för blodprov och förhör.
Har du något exempel på vad ni hittar vid kontroller?
– Arbetet mot brott på väg ger ofta bra resultat. Jag minns ett ärende vi hanterade för ganska exakt ett år sedan där vi stannade en bil med två personer i. Egentligen var det inte så konstigt och vi hade inte mycket att gå på, men när vi sökte igenom bilen hittade vi 13 kg hasch i baksätet. Förutom narkotika, kan vi också hitta vapen, ammunition, stöldgods eller efterlysta personer i bilar.
OM POLISENS TRAFIKVECKOR
Varje år genomför polisen tio trafikveckor med olika fokus som hastighet, nykterhet, brott på väg och yrkestrafik som ett led i trafiksäkerhetsarbetet. Syftet är att uppnå målen i Nollvisionen, att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafikmiljön.
Foto: Arkivbild