Sommaren börjar gå mot sitt slut och skolorna börjar. Stenungsunds kommuns Ungdomsverksamhet har knappt hunnit avsluta sommarens aktiviteter innan man nu ser fram emot hösten med nya möten och projekt.
Det är onsdag i mitten av augusti som Ungdomsverksamheten bjuder in för att berätta om sin verksamhet och hur man arbetar. I samband med skolstarten så introducerar och välkomnar man nya tonåringar som börjar årskurs 7 till sin verksamhet.
I Stenungsunds kommun har man tre mötesplatser för våra ungdomar. Hasselgården och Stora Högagården har fritidsgård. På Kulturhuset fregatten finns RUM1 med olika projekt.
-På fritidsgården får man vara från årskurs 7 till man fyller 18 år medan RUM1 tar emot ungdomar och unga vuxna upp till 25 år. Vi främjar ungdomars sociala och personliga utveckling.
HASSELGÅRDEN
I bostadsområdet Hasselbacken hittar man Hasselgården, en stor byggnad med många möjligheter och som nyligt blivit målad i ljus och inbjudande färg. Här inne bedrivs fritidsgård med biljard, pingis, café, flera rum med många möjligheter till aktiviteter och projekt.
Stora Högagården
I tidigare Driftvärnsgården i Stora Höga bedriver man fritidsgård och numera har man hela huset till sitt förfogande med många möjligheter. Biljard, pingis, replokal och en massa spel.
RUM1
På Kulturhuset Fregatten finns RUM1 där man bedriver olika typer av projekt. Allt från musik, replokal, skapande verksamhet, konst och ungdomsprojekt.
Mötesplatserna har öppet måndag till lördag, så det finns alltid någon som har öppet och många ungdomar väljer faktiskt att besöka både Stora Höga och Hasselgården.
Respektgården
-På våra mötesplatser arbetar vi efter något vi kallar för “respektgården”. Vi vill veta vem som är innanför dörrarna. Vi hälsar på varandra och alla ska bli sedda. Vi arbetar för trygghet, gemenskap och goda relationer.
Bjuder in samtliga 7or
Att börja högstadiet och årskurs 7 är nytt och spännande. Ny skola, nya klasskamrater och en bit in i tonåren.
Varje höst bjuder man in samtliga elever i årskurs 7 till fritidsgården. Man berättar om verksamheten och det finns möjlighet att prova på aktiviteter. De två första veckorna är det dessutom öppet bara för de som går i årskurs 7.
-Vi arbetar även med något so liknar fadderverksamhet där de äldre ungdomarna tar hand om de yngre. Efter introduktionen på två veckor så bjuder vi in till tacofest på båda fritidsgårdarna.
Fritidsledare från fritidsgårdarna besöker också ofta skolorna i kommunen. Man träffar elever och berättar om sin verksamhet.
Vårdnadshavare är alltid välkomna
-Som vårdnadshavare är du alltid välkommen till våra mötesplatser, se hur det är, vilka vi är eller ta en kaffe. Men tänk på att det är ungdomarna arena i första hand.
Inte skola – Men bra samarbete
-Det är viktigt att veta att vi är inte skolan. Som ungdom kan du haft en dålig dag i skolan men du är ändå välkommen till någon av våra mötesplatser efteråt. Det som händer i skolan är i skolan. Vi har däremot ett bra samarbete med skola, polis, socialtjänst med flera som alla på något sätt arbetar med våra ungdomar.
I sociala medier
Ungdomsverksamheten finns även i sociala medier. På Instagram kan man följa verksamheten på #ungistenungsund. Här lägger man upp aktuell information om sin verksamhet, tävlingar och en del tokigheter.