Bedrägerierna fortsätter och bedragarna hittar nya sätt att försöka komma åt dina pengar. Ett nytt fenomen är mail eller meddelande om att din SWISH har avaktiverats och du måst klicka på länken och registerna dig igen. NYHETERsto testade att klicka på länken.
Polisen tar varje år emot över 193 000 polisanmälningar om bedrägerier – I snitt handlar det om 22 anmälningar per timme. Under 2022 ökade antalet anmälda telefonbedrägerier med 86 procent jämfört med föregående år och brottsvinsterna i dessa brott uppgår till 619 miljoner kronor under samma period.
Efter att ha blivit kontaktad av en läsare i STO-området som fått ett mail som i ett första skede kan se ut att komma från SWISH men som är en bluff – ville man att NYHETERsto skulle gå ut med en varning.
NYHETERsto tog del av mailet – och klickade på länken. Nedan kan du se vad som händer.
Vad som sker när man väl loggar in med BankID är att bedragaren nu har kontroll över ditt konto. Kan föra över pengar. De kan även dra en mindre obetydlig summa från kontot för att nästa gång dra mer, eller en dragning varje månad.
Texten i mailet “Vi gör en prisjustering på det aktuella abonnemanget.” gör att du godkänt te x en prenumeration eller avgift varje vecka eller månad när du godkänt med BankID. Bedragaren har även ditt bankkort och kan även skick en förfrågan till din Swish om summor.
Skickar massmail och meddelanden
Bedragaren skickar ofta massmail och meddelanden. Om bara någon procent av de som får mailet eller meddelande fyller i uppgifterna så har de lyckats, annars hade de inte fortsatt.
Kolla alltid avsändaren på mailet
Ett tips om du är osäker är att se vem som är mailets avsändaradress. Det kan stå SWISH eller en mailadress som ser ut att vara från SWISH, men någon bokstav saknas eller är fel. Ofta ser man direkt att mailadressen är fejk. Man kan också se tydligt på webbplatsen adress att något inte stämmer “swish-nu.web.app”.
Kontakta din bank
Om du inte själv kan se att mailet är fejk och troligen är från en bedragare, eller om du fortsatt är misstänksam – Kontakta din bank. SWISH skickar aldrig ut mail eller sms med uppmaning att du ska klicka och fylla i dina uppgifter.
Om du får liknande mail eller meddelanden uppmanas du också att göra en polisanmälan. Även om du inte klickat, fyllt i eller blivit av med några pengar. Om bedrägeriförsöket inte anmäls – så finns dom inte.
Prata med dina anhöriga
Bedragare riktar ofta in sig på äldre personer som kanske inte tar del av varningar och händelser via nätet eller sociala medier. På länken nedan finns information om hur du kan prata med anhöriga i din närhet.
Externa länkar på Polisen.se
-Stöd, tips och underlag när du pratar med din anhöriga.
-Mer om telefonbedrägerier