
Sportlovstider och minusgrader – Isen har lagt sig på sjöar och inbjuder till friluftsliv. Men tjockleken på isen kan variera stort och förändras snabbt på olika delar av sjön. Under helgen har räddningstjänsten haft flera larm där personer gått igenom isen.
I helgen gick en person igenom isen på Lilla Stamsjön i Lerums kommun. Personen räddades av andra personer på plats. Det visar på vikten att aldrig vara på isen ensam och att ha rätt utrustning med sig om något skulle hända.
Räddningstjänsten rapporterar om att isen kan vara är mycket tunn och farlig att vistas på. Man uppmanar till stor försiktighet med att ge sig ut på isarna för promenader, skridskoåkning eller annat de närmaste dagarna. Det räcker inte att det varit kallt några dagar.
Utrustning:
–Alla i sällskapet bör ha isdubbar lätt åtkomliga.
–Ispik för att testa isens bärighet
–Räddningslina som du kan hjälpa till att dra upp personer i vaken med
–Flythjälp, flytväst flytoverall eller en ryggsäck med ombyte i tät påse
–Mobiltelefon i vattentätt fodral för att larma 112 om olyckan är framme
Tänk på:
–Ha alltid sällskap på isen, barn ska ha sällskap av en vuxen
–Isen är ofta extra svag vid sjöarnas utlopp och inlopp, på frusna vattendrag och på reglerade sjöar. Isen är också svagare vid vass, bryggor, broar, uddar, sund och grund.
–Var misstänksam mot alla förändringar i isens yta och utseenden. Ser du en misstänkt förändring i isen, använd då ispiken för att kontrollera isens tjocklek och bärighet. Kan du slå två hårda slag med piken på samma ställe utan att det går hål, är isen stark. Slår du igenom isen på ett slag, är isen tveksam. Tränger det upp vatten på isen där du slagit hål är det en tydlig varningssignal att isen är svag.