
Med start fredag startar årets Framtidsvecka på Tjörn. I år är det fjärde året i rad som veckan arrangeras. En vecka full av evenemang kopplade till lokal hållbar omställning, där Tjörn visar vad man som ö tillsammans kan göra för att bidra till en hållbar framtid.
Evenemanget har vuxit från Framtidsdagar till Framtidsvecka. I år finns tjugo programpunkter, vilka erbjuds av det lokala föreningslivet, företagare och enskilda aktörer på Tjörn.
Sébastien Boudet och Martin Falklind
I årets utbud finns två särskilt starkt lysande stjärnor. Den klimatengagerade surdegsbagaren Sébastien Boudet framträder på Billströmska folkhögskolan i ett samtal om sin känsla för mjöl, kvarnar, surdeg och den lokala, hållbara maten. Provsmakning av matgröt med bohuslänska smaker utlovas! Sébastien dyker också upp på Hoga saluhall med ett pop up-bageri och visar sina hemligheter bakom det perfekta surdegsbrödet.
Martin Falklind, journalist, fotograf, filmare och producent, tar oss med bakom kulisserna i en berättelse om arbetet med TV-serien Fiskarnas rike. Vi får se fantastiska filmklipp och möta både hoten mot våra vatten och några av de eldsjälar som engagerar sig för att vända utvecklingen.
Ett brett utbud för en hållbar framtid
Hoga saluhall bjuder in till Blå marknad och dyker ner i havets skafferi med bl a tång i matlagning, gästspel från Musselbaren i Ljungskile samt småskalig fiskodling. Häng med på en kväll om potatis med potatisupprop, mingel och musik. Missa inte omställningsfestival med Mat & prat och musik på Egnahemsfabriken eller pizza, prat och politik för ungas ökade inflytande. Tag del av öppna gårdar med försäljning, djur, gårdsbutik och café. Bland pärlbandet av programpunkter finns årets traditionella kosläpp med växtmarknad och loppis, samtal runt elden om inre omställning, frukostseminarium om hållbart kaffe, cykelparad, strandstädning, utställning om biologisk mångfald samt naturvandring på Utänge ö.
– Det känns roligt och viktigt att ägna en hel vecka åt att höja vår medvetenhet och kunskap för att kunna ställa om Tjörn till en mer hållbar ö, säger Gunilla Forsman, ordförande i föreningen Omställning Tjörn. I år tycker jag att vi har lyckats sätta ihop ett spännande program, och som ofta hamnar maten i fokus. Vi slår ett slag för det näringsrika och goda surdegsbrödet och betydelsen av kulturspannmål. Vi delar också ut potatis för att få i gång så många som möjligt att börja odla.
Hela programmet för Framtidsveckan finns här >>
Huvudarrangörer av Framtidsveckan Tjörn är Omställning Tjörn, Billströmska folkhögskolan, Studieförbundet Vuxenskolan och Tjörns Sparbank samt med stöd av Tjörns kommun.