
Risön – en ö som ligger drygt en kilometer söder om Tjörn. Här finns ett 50-tal fritidshus och under sommaren mångdubblas antalet människor på ön. Vad händer om det börjar brinna, någon skadar sig eller något annat händer på ön? Kan vi göra något själva då det kan ta en bra stund innan hjälp kommer? Den frågan ställdes på ett möte på ön för tre år sedan.
Klas Lüppert har hus på Risön och tillbringar nästan all sin lediga tid där. Till vardags arbetar han som tjänstgörande insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg. Klas började undersöka om man på ön kunde göra något tillsammans som bidrar till hjälpbehovet i väntan på samhällets övriga räddningsresurser.
– Åstol, Dyrön, Härön och Klädesholmen har räddningsvärn, men inte vi på Risön, berättar Klas.
Klas kontaktade dåvarande förbundsdirektör på Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund, SBRF, Carl-Ian Bissmark. De hade ett möte och började se hur de skulle kunna öka möjligheten för Risöborna att vara en del i det tidiga skedet om brand/olycka sker på ön.
-Vi utrustade en gammal lada på Risön med brandutrustning, brandpump, brandslang, grenkopplingar, strålrör med mera. Utrustningen kom från SBRF. Ladan blev Risöns brandstation och fungerar även som framskjuten utrustningsdepå för SBRF:s personal när de kommer till ön/skadeplatsen.
Klas fick mandat och tillgång till depån på Risön. Detta var möjligt då Klas normalt arbetar inom Räddningstjänsten Storgöteborg och formellt agerar i roller som operativt ledningsbefäl och räddningsledare. Med dessa förutsättningar kunde Klas tillsammans med de boende på Risön börja bygga upp något som han kallar ”första insatsperson”.
– Vi är inget räddningsvärn i den utsträckning som finns på de andra öarna utan vi är personer som bor på ön och är en frivillig resurs i väntan på räddningstjänst eller ambulans. Vi får ingen ersättning utan det här är helt ideellt och vi gör detta för att kunna hjälpa varandra på ön.
– Det är av stor vikt att depåns utrustning vårdas samt hanteras med kunskap och förståelse för de risker som finns vid en räddningsinsats. Vår ambition att göra betydelsefull skillnad i det tidiga skedet vid en räddningsinsats, får inte gå ut över egen persons säkerhet. Det är viktigt att vi inte utsätter oss själva för fara för att hjälpa andra.
– En viktig och betydande del i vårt engagemang att hjälpa till vid insats är att vi årligen genomför kvalitetssäkrande övningar, allt för att bli så effektiva vid skarp insats eller övning som möjligt och att arbetsmiljön blir så säker. Idag är det mellan 30-40 personer på Risön som dyker upp när de övar eller har genomgång och föreläsningar av hur hantera olika situationer som kan uppstå. De som bor på Risön visar stort intresse och engagemang. Det finns stor mångfald med kunskap på ön. Vilket är till stor fördel.
– Om det skulle börja brinna på ön kan vi snabbt tillsammans hantera brandpump lägga ut slangsystem och påbörja yttre släckning fram till det att räddningstjänsten kommer till ön. Vi möter upp med en mötesperson som visar vägen till skadeplatsen när räddningstjänsten kommer. Vi har skapat en insatsplan för Risön vilket betyder att det finns ett dokument som tydliggör lämpliga pumpplatser, karta över husnummer på ön, lämpliga bryggor att kunna angöra på, karta på var vår hjärtstartare finns, var landningsplats för helikopter är placerad m.m.
I våra planerade övningar ingår även att förbättra vår sjukvårdsförmåga innan ambulans kommer till Risön.
Fram till i sommar har man hittills haft fyra övningar där bland annat sjöpolisen och sjöräddningen Skärhamn medverkat. Inför nästa år planerar vi tillsammans med sjöräddningen samt Sjöfartsverkets SAR helikopter (Search and Rescue) att genomföra en temadag med sjö och vattenlivräddning. Det blir förevisning av hur sjöräddningens enheter kan rädda liv på sjön. Vi får se när SAR helikoptern angör en båthaverist och vinschar ned sin ytbärgare och räddar nödställda från haveristen.
– Sjöräddningssällskapet Skärhamn var hos oss på senaste övningen och de var mycket imponerade över vårt engagemang. En av de frivilliga inom sjöräddningssällskapet berättade att han arbetade inom sjukvården och gärna ville komma och hålla ett föredrag, sådant uppskattas, när vi kan dela på erfarenheter.
Larm om något händer på ön får man via SMS från ledningscentralen i Göteborg
– När SOS/ledningscentralen Göteborg får ett inkommande 112 larm om brand på en Risöadress, så trycker larmoperatören på en knapp där en förprogrammerad SMS-lista är skapad för de boende på Risön. På så sett blir vi upplysta via SMS vilket hus som brinner på ön, och vi kan påbörja vår hjälpinsats.
En ny ledning finns sedan en tid inom SBRF, Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund och Klas Lüppert ser fram emot ett bra samarbete.
– Jag har haft inledande samtal med Patrick D’Imporzano som är Operativ chef på SBRF. Detta samtal ska följas upp så de vet att vi finns och vad vi kan göra. Tillsammans är vi starka!, säger Klas.
Foto: Annika Boberg