Den här veckan har polisen en internationell trafiksäkerhetsvecka med fokus på hastigheten. Insatsveckan är gemensam i hela EU. Hastighetskontrollerna kommer att genomföras såväl synligt, men även genom dold övervakning i video-/pilot-fordon.
Hastigheten är en avgörande faktor för hur allvarliga konsekvenserna blir vid en trafikolycka. Ungefär hälften av alla bilförare kör för fort, de flesta mellan 6-9 kilometer i timmen.
– Det kan låta lite, men eftersom förarna är många så bidrar det till en höjd medelhastighet på våra vägar, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen. När tempot ökar, ökar även risken för att göra misstag, vilket kan leda till allvarliga trafikolyckor.
114 döda första halvåret 2020
Cirka 100 liv skulle kunna sparas varje år om alla körde efter skyltad hastighet och många skulle slippa allvarliga skador, enligt siffror från Trafikverket.
– Under första halvåret 2020 omkom 114 personer i trafikmiljön och det är 114 för många. Det är föräldrar, barn, syskon och vänner som inte kommer hem till sina nära och kära, säger Ursula Edström.
Polisen arbetar aktivt med Nollvisionen, som handlar om att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Ett led i detta arbete är trafikveckorna, som genomförs tio gånger per år utifrån olika fokus som hastighet, nykterhet, yrkestrafik och brott på väg. Under vecka 38 är det alltså tema hastighet med extra hastighetskontroller.
– Dessutom vill vi under veckan även satsa mer kommunikativt. Polismyndigheten sprider en film i sociala medier som en del av vårt trafiksäkerhetsarbete. Den ska väcka känslor och belysa konsekvenserna av hastighetsöverträdelser.
Varför berättar man om kommande trafiksäkerhetsvecka med fokus på hastighet?
En del kan tycka att polisen i förväg varnar för sin insats men samtidigt så berättar polisen om varför man har den och vad syftet är. I den bästa av världar skulle man denna veckan helst inte vilja skriva någon ordningsbot alls på grund av hastighetsöverträdelser.