Nu i helgen är det den årliga Biltvättarhelgen. Syftet är att få fler att använda biltvätten i stället för att tvätta bilen på gatan. Vattnet från biltvätten är nämligen fullt av tungmetaller och gifter som rinner ner i dagvattnet och hamnar i närmsta vattendrag.
Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det är ungefär hälften av alla biltvättar årligen i Sverige. Branschorganisation Svensk vatten står bakom det årliga eventet ”Biltvättarhelg”. Att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner ner i dagvattnet och rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som är skadliga för både människa och miljö och svåra för naturen att bryta ner.
I många kommuner finns lokalt förbud mot att tvätta bilen hemma på sin garageuppfart. I Stenungsund får man te x inte tvätta motorfordon inom Stora Hällungens eller Grössbyns vattenskyddsområden. I de kommuner där det fortfarande är tillåtet att tvätta bilen hemma så ska du står på grus eller gräs med förutsättning att vattnet inte rinner rakt ner i dagvattenbrunnar.
FAKTA:
✓ Cirka 30 miljoner biltvättar sker i Sverige varje år?
✓ Bara en tredjedel av dessa sker i en biltvätt, resterande 20 miljoner tvättillfällen är fultvättar,
✓ Smutsvattnet från en fultvätt innehåller miljöfarliga tungmetallar och gifter som olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink.
✓ Det är miljön som får ta kostnaden. Varken fiskar, skaldjur, vattenlevande växer eller badande barn mår bra av att plaska runt i utsläppen från en fultvätt.