Restriktionerna i Sverige lättar från och med den 1 juli. Främst gäller detta restaurangbranschen och evenemang. men även kollektivtrafiken. På torsdag får restauranger och barer återgå till ordinarie öppettider. Inomhus får man sitta 8 per sällskap vid bordet och på uteserveringen finns inga gränser.
Beskedet kommer efter att antalet smittade och vårdade för covid-19 har minskat stadigt under juni månad. 55 personer intensivvårdas för tillfället för covid-19, vilket ligger under den tidigare satta gräns på 70 personer på IVA som krävs för att gå in i fas två.
Det här innebär att Sverige nu går in i fas två enligt Folkhälsomyndighetens plan för återöppnandet av landet. Det blir fritt fram att umgås med folk utanför din närmsta krets – och ordna inomhusevenemang för 50 personer.
Deltagartaken höjs nu för en rad evenemang – och deltagartaken gäller i sektioner. Det är möjligt att dela upp lokalen i tillräckligt stora sektioner till exempel på arenor, förutsatt att deltagare kan hålla smittsäkert avstånd och förutsatt att deltagare inte kommer i kontakt med varann. Friends Arena i Stockholm meddelade te x igår att man kommer ta in en publik på 14 000 personer, men att det delas in in i olika sektioner.
Rådet om att handla ensam och att undvika att träffa nya kontakter slopas även det. I stället rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att människor träffas utomhus i mindre grupper och vidta smittskyddsåtgärder när man umgås med andra än dem du normalt träffar – också på längre resor. De allmänna råden om att hålla avstånd och undvika trängsel kvarstår dock.
FAKTA: Detta gäller från 1 juli
Så många kan delta i evenemang Demonstrationer: 1800 Idrott, fritid och kultur Öppettider på krogen Restriktionerna gällande storleken på sällskap på serveringsställen tas bort utomhus och sällskap på 8 personer tillåts inomhus. Övriga bestämmelser om till exempel avstånd och sittande förtäring kvarstår. Privata fester Arbetsplatser och föreningar Inte heller konferenser och tjänsteresor bör skjutas upp – dessa kan ordnas med smittskyddsåtgärder. Fortsättningsvis rekommenderas distansarbete. Kollektivtrafik Källa: Folkhälsomyndigheten |