Påskbrasa är en stark tradition på västkusten – men i år är det få påskbrasa för allmänheten anmälda i STO-området.
Påskkärringar åkte till Blåkulla på skärtorsdagen och på påskafton gjordes påskbrasor och sköts fyrverkerier när de skulle hemåt. Sedan många år tillbaka har traditionen svalnat och borta är fyrverkarna. Påskbrasor finns kvar men inte så många för officiella för allmänheten.
Den enda anmäla påskbrasan Stenungsund – Tjörn för allmänheten är på Klädesholmen, Hjälmen, vid Västra hamnen och den tänds mellan klockan 20:00-20:30.
På Orust tänds påskbrasor bland annat vid Ellös badplats kl 19, Stocken kl 21.
Sedan finns det många privata påskbrasor men de behöver inte längre anmälas till räddningstjänsten. Här gäller eget ansvar och att man inte bryter mot lokala ordningsstadga som eldningsförbud. För att arrangera en officiell påskbrasa för allmänheten krävs tillstånd av polisen.
Tidigare ville räddningstjänsten veta om man skulle tända en brasa för att vara beredda om det går något larm.
På Orust slutade räddningstjänsten ta emot dessa anmälningar för flera år sedan och menar att man ändå måste åka om det blir larm. Orust kommun har permanent eldningsförbud i områden med detaljplan under perioden 1 april och 30 september .
I Stenungsund och på Tjörn har man tidigare kunnat anmäla att man ska elda till räddningstjänsten, men det upphörde vid årsskiftet när man gick med i Räddningstjänsten Storgöteborg.
-Man behöver inte anmäla påskbrasa i förväg till oss. Är brasan officiell för allmänheten krävs tillstånd av polisen och markägaren. På vår hemsida finns råd och tips för den som tänker göra en påskbrasa, uppger vakthavande befäl vid Räddningstjänsten Storgöteborg.
PÅSKBRASA – KOM IHÅG – Den som anordnar en brasa är alltid ansvarig. Ansvarig eller utsedd person ska vara kvar på plats tills elden brunnit ut eller släckts helt och hållet. – Räddningstjänsten och Länsstyrelsen kan beroende på väder och vind och hög brandrisk, bli tvungen att förbjuda eldning oavsett vilka säkerhetsåtgärder som vidtagits. Information om den typen av eldningsförbud läggs ut på kommunens hemsida. – Tillgång till släckredskap ska alltid finnas exempelvis vattenkannor och stålkrattor. Tillgång till trädgårdsslang kan i många fall vara nödvändigt, det är också en trygghet för dig som ansvarig anordnare. Man kan givetvis inte släcka en stor påskbrasa med några vattenkannor och krattor, knappast ens med en trädgårdsslang. Meningen med släckredskapen är att man ska kunna göra en snabb insats mot brandspridning från flagor och gnistor. Åtgärder bör vidtas för att hindra allmänheten att komma för nära elden. Möjlighet att larma räddningstjänsten ska finnas tillgänglig och lätt åtkomlig från eldningsplatsen. – Lämna aldrig elden utan tillsyn. – Om du tappar kontrollen på brasan eller att den sprider sig. Ring 112 BRASAN |