För tre månader gick Café Fregatten över i ny regi. På dessa tre månader har cafét genomfört flera ansiktslyft utseendemässigt – men även anpassat sortiment och priser. Nu blickar man framåt och flera förändringar är att vänta.
Efter att på konsultbasis drivit cafét under ett år tid fick Malin Kronberg, 47 chansen att ta över driften själv. Den 1 april tog hon över verksamheten och redan samma dag öppnade cafét med ny inredning, nytt sortiment – men med samma personalgrupp.
Den största förändringen var att man splittrat café och bioverksamheten. Cafét är nu bara café och bion, som inte drivs av cafét har flyttat sin disk och verksamhet. De finns nu i anslutning till bion längst ner i Fregatten.
-Det är samma delvis samma personalgrupp och några av de man träffar i cafét arbetar även på bion, men bion drivs inte av cafét, säger Malin Kronberg.
Vi träffar Emma, hennes dotter Amanda och Malins syster Emma på Cafét som ligger inne på Kulturhuset Fregatten.
Malin gick kök- och restaurangutbildningen och arbetade några år med det, men bytte bransch men jag har alltid älskat att vara i köket. Det sitter kvar, jag har alltid lagat mat och tagit på mig uppdrag som kalas.
-Sedan 4 år tillbaka driver jag också ”Kaffemopeden”, vi gick in som franchisingtagare i Fogarolli som man kan se på lite olika event och marknader, så erfarenhet av café har jag ju därifrån också, säger Malin Kronberg.
Nu är det en nya utmaningar som väntar då Malin sedan april driver Café Fregatten.
-Cafét ligger i ett kulturhus med blandade typer av besökare, allt från barnfamiljer till pensionärer eller någon som bara vill ha en kaffe takaway, vi har sett över sortiment och priser och försöker att anpassa oss, säger Malin, Amanda och Emma.
-Om man jämför med andra cafét ligger vi under rekommenderade priser på te x kulglass. En barnfamilj ska känna att de har råd med pannkakor, pensionärer ska kunna unna sig en fika för en 50-lapp.
I samband med att cafét bytte ägare köpte man en kaffemaskin som gör baristakaffe.
-Det är skillnad på kaffe och kaffe. Vårt kaffe rostas lokalt i Stenungsund, de rostar ena dagen och vi får det levererat nästa dag. Vid konferenser serveras ett kaffe av sorten Rwanda. De produceras lokalt av arbetande kvinnor, stödjer aktivt kvinnliga odlare och ser till att de har en vettig arbetssituation.
I nuläget har man några lunchalternativ att välja på men tanken är att utöka möjligheten att sitta ner och äta lunch på plats eller på språng ta med sig genom takeaway.
-Vi försöker att kunna erbjuda en bra och god lunch under 100-lappen.
När det gäller cafésortimentet försöker man undvika bakeoff och i stället öka sortimentet med hembakat. Mycket är också handbakat av en konditor som sedan levererar till café.
-Idéer finns och möjligheterna många att utöka cafét. Kanske med catering, kanske köra ut mat till företag. Det finns också önskemål om att söka rättigheter för alkohol att servera främst i slutna sällskap och event.
Konferenser
I samarbete med kulturhuset har man också han om konferensernas fika och mat i huset. Detta var något som man tidigare köpte in externt, men som man nu tagit över själva i cafét. Nu har man möjlighet att påverka det som ska serveras på ett helt annat sätt men också anpassa vid behov av te x allergier.
Socialt arbete
Något som ligger Malin Kronberg varmt om hjärtat är socialt arbete. 2018 var Stenungsunds kommun först i landet med jobbskuggardagar där personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden på grund av funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa. I år var Café Fregatten med i projektet.
-Vi har också en personalgrupp där flera har diagnoser eller dolda funktionsnedsättningar. Här får de en möjlighet att tillhöra arbetsmarknaden och vi försöker hitta sysselsättning och ansvar som passar personen.
Nu under sommaren har cafét öppet som vanligt måndag till fredag 9-18, lördagar 11-15 – samma tider som Molekylverkstaden och flera andra verksamheter i huset.