Kameror med termisk realtidsförmåga har nu utplacerats för övervakning inne i skredområdet Stenungsund. Detta för att enklare kunna bevaka området och upptäcka obehöriga – men också för att se om marken rör på sig.
Det är “ett antal” kameror som nu är utplacerade inne på området. Dessa fungerar både i dagsljus och på natten. Kamerorna känner av värme från människor och ser om det befinner sig obehöriga inne på området. Kamerorna är utplacerade på strategiskt valda platser.
Kamerorna är kopplade till en larmcentral med 10 sekunders responstid och vid området befinner sig omkring 15 väktare dygnet runt.
Kamerorna har redan gett resultat
-Kamerorna utplacerades i området i torsdags och redan samma kväll gav det resultat. Personer upptäcktes och identifierades för vidare rapportering.
Varför har det inte funnits kameror på området tidigare?
-Länsstyrelsen har beslutat om tillträdesförbud i det skreddrabbade området. Det är fortfarande farligt att vistas i området och man var tvungen att invänta Trafikverkets geotekniker innan man kan gå in och placera kameror, säger Karl-Johan Elf på Q Security AB
15 väktare på plats dygnet runt
För Q Security, som ansvarar för väktare och säkerhet på området blev det en utmaning att över en natt hitta väktare till över 60 heltidstjänster. Från började var kommunen uppdragsgivare och nu har Trafikverket tagit över.
-Första dagen var vi 8 väktare och det ökade sedan till 15 väktare per dygn, säger Karl-Johan Elf.
Det är många som på olika sätt försökt ta sig in på området – även från luften.
-I början var det många drönare och helikoptrar som också flög över området, men även skärmflygare har vi haft. Nu råder det inte flygförbud men vi råder ingen att flyga privat över området då det kan störa de som arbetar på och vid platsen. I veckan kunde te x inte Trafikverket flyga med sin stora drönare i området då det var privata drönare i luften.
Kommer ni dra ner på antalet väktare nu när det finns kameror?
-Kamerorna hjälper väktare på plats med de ersätter dom inte. Vi ska ansvara för att ingen tar sig in på området och gör en bedömning av hur många väktare som då krävs för detta, säger Karl-Johan Elf.
Nu stundar snart ett höstlov och då kan bevakningen av området komma att öka.
-Det är främst helgnätter, fredag och lördag som obehöriga försöker ta sig in. Nu kommer ett höstlov och området drar till sig nyfikna.
4-5 km staket runt området
Förutom väktare på plats har kommunen satt upp 4-5 km staket runt området som bevakas dygnet runt.
-Det har blåst mycket och omkring 100 meter staket har blåst ner, men det är åtgärdat nu, säger Karl-Johan Elf.
Tillträdesförbud – Överträdelse kan ge fängelse eller böter
Länsstyrelsen har beslutat om tillträdesförbud vid det skreddrabbade området vid E6 i Stenungsund. Det är fortfarande farligt att vistas i området. Marken är instabil och det finns risk för nya skred.
17 kap 13 § BrB stadgas att den som bl a skadar eller borttager myndighets anslag eller försegling eller eljest olovligen öppnar vad myndighet tillslutit eller ock överträder annat dylikt av myndighet meddelat förbud dömes för överträdelse av myndighets bud till böter eller fängelse i högst ett år.
Foto: Q Security AB