Efter mer än tio år med namnet “Tjejjouren Väst” byter nu den ideella föreningen namn till Maana, ett namn som ska bidra till att öppna nya dörrar, nå nya målgrupper och skapa en tydligare riktning för verksamheten framåt.
Tjejjouren Väst grundades i Stenungsund då under namnet Tjejjouren Stenungsund, Tjörn, Orust och blev sedan Tjejjouren Väst. Nu 10 år senare byter man man namn till Maana.
Syftet med namnbytet är att kunna nå flera olika nya målgrupper som vi kanske inte når idag, men också öppna upp för fler typer av samarbeten och projekt.
-Maana har förändrats och utvecklats. Vi är en bred verksamhet med både stöd och utbildning. Något som inte kom fram med vårt förra namn. Detta säger Gabriella Thompson Graflund, verksamhetschef på Maana.
Vad innebär namnbytet för verksamhetens stödsökande, samarbetspartners och alla andra viktiga vuxna?
-Vi har lyssnat på vår målgrupp och har till exempel plockat bort geografisk plats från namnet, då många unga personer upplevde att vi inte riktade oss till dem. Med vårt nya namn hoppas vi signalera än mer tydligt att alla tjejer i Sverige är välkomna till vår verksamhet, förklarar Gabriella.
Det nya namnet kommer från en idé av föreningens ordförande och ordet hermana, syster på spanska. Maana har flera betydelser på olika språk, såsom barn, kraft och syster.
-Dessa ord beskriver det vi står för som förening. Vi bidrar till en positiv samhällsförändring där unga har förutsättningar att må bra. Vi kommer bedriva alla delar av vår verksamhet precis som vanligt. Alla digitala sökmotorer kommer att slussa användare rätt oavsett vilket av de två namnen de söker på. Föreningens grundpelare- stödverksamheten och utbildningsverksamheten är fortfarande centrala för oss och vårt arbete.
OM MAANA
En av Sveriges största stödorganisationer för tjejer och har sedan 2010 gett stöd, trygghet, kunskap och verktyg till unga på deras villkor. Man pratar med tjejer via anonym chatt och förmedlar kunskap genom att föreläsa för vuxna om hur unga har det. Maana bidrar till en positiv samhällsförändring där unga har förutsättningar att må bra.
– Målgrupp stödverksamhet: alla tjejer i Sverige.
– Målgrupp utbildningsverksamhet: alla som på något vis arbetar med eller kommer i kontakt med barn och unga.
– Tillgängliga utbildningar: ungas digitala liv, ungas livsvillkor – psykisk ohälsa och våldsutsatthet, ungas livsvillkor – föreningsliv.
– Antal stödsamtal hittills under 2023: 2.800 samtal.
– Vanligaste ämnen i Maanas stödchatt: ångest, panik, nedstämdhet, kärleksrelationer som skaver och sällskap.
Läs mer om Maana på www.maana.se