Klängmaneten är tillbaka på Västkusten. Den brännande maneten som ursprungligen hör hemma i Stilla Havet var aktiv i vårt område förra sommaren, men har nu återkommit. Marinbiologer var i veckan på plats på Orust.
Klängmaneter har nu nått Flatön. Marinbiologer var i veckan på besök vid badplatsen Klåva (viken mellan Flatön och Ängön mittemot Koljön) och hittade sex stycken klängmaneter. Maneterna är inte lätta att upptäcka med blåtta ögat. Kroppen är ca 2 cm i diameter. De trivs bäst i ålgräs.
Maneteten är ursprungligen hemmahörande i de norra och västra delarna av Stilla havet men har spridit sig till Atlanten. Till skillnad från vanliga brännmaneter som gillar svalare vatten frodas klängmanterna i sommarvärmen. Högre vattentemperatur innebär en risk för ökad spridning, men några högre vattentemperaturer är det inte i sommar – och det kan förvåna maneternas besök.
På Havs- och Vattenmyndigheten kan du läsa mer om Klängmedusa/klängmanet (Gonionemus vertens) >>
Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium är intresserade av fler fynd av Klängmaneten. Har du sett någon? Skicka en bild och info till info@gmbl.se Du kan också rapportera dina fynd på bioblitz.gmbl.se.
Foto: Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium