Efter 7 år på Stenungstorg plockar man nu ner TONYS-skylten och ny ägare tar i veckan över restaurangen. Gourmetburgare kommer serveras ett tag till samtidigt som nya ägarna presenterar ett nytt koncept för restaurangen.
2017 tog Tony och Helen Holm gourmetburgarna till Stenungsund och öppnade TONYS. Efter det öppnade man ytterligare två restauranger. Med tre restauranger och ytterligare ett företag i ryggen så fick Tony beskedet att han drabbats av cancer.
Tony Holm är utbildad sjuksköterska och har arbetat som Socialstyrelsens cancerexpert. När han själv fick cancer var det knappast någon fördel då han själv vet hur vården fungerar – och vad som inte fungerar.
Allt gick snabbt och Tony började genomgå en cancerbehandling. Det gjorde att han och Helen inte själva kunde vara så mycket på restaurangerna.
-Trots att vi haft bra personal så behöver man själv vara på plats om man driver en restaurang, säger Tony Holm.
Restaurangerna i Kungälv och Göteborg såldes, kvar fanns TONYS i Stenungsund som överlevt en pandemi, inflation och höga räntor.
-När det gäller pandemin låg vi faktiskt steget före och hade redan ett fungerande beställningssystem via en egen app som fungerade både på restaurangen och för takeaway. Vi hade också redan börjat med utkörning. Andra restauranger fick snabbt tänka om och investera i liknande system för att kunna överleva.
Med pandemin kom en inflation med höjda råvarupriser, el och driftkostnader. Folk har efter pandemin ändrat sitt beteende och färre äter ut. Det är ingen hemlighet att det är tufft för många restauranger att få det att gå runt.
Ska coacha personer och anhöriga som drabbats av cancer
Idag är Tony cancerfri. Under sin sjukdomstid startade Tony och Helen “Svenska Cancercoachföreningen” som genom coachning erbjuda stöd, vägledning och ökad kunskap för personer som drabbats av cancer och deras närstående.
-Det är det vi kommer arbeta med nu när vi har sålt restaurangen. Vi utbildar bland annat företag i hur man ska bemöta och stötta en anställd eller kollega som drabbas av cancer.
Ny restaurang tar över
TONYS Restaurang har öppet fram till på torsdag, sedan plockas skylten ner men redan på fredag tar nya ägare över och driver restaurangen vidare men under namnet “Burger & Pho”
-Man kommer kunna fortsätta äta goda gourmetburgare en tid framöver, men sedan är tanken att det ska gå mer åt asiatisk mat och inriktning, säger Johnny och Anna, som är de nya ägarna till restaurangen.
Anställda blir kvar
TONYS har idag sex anställda som kommer fortsätta arbeta i restaurangen tillsammans med de nya ägarna.
-Det känns väldigt bra att vi fann en sådan lösning och slipper säga upp personal, säger Tony och Helen,
Sista dagarna med TONYS, hur känns det?
-Både och, som det ska kännas. TONYS är något vi har byggt upp och drivit, men samtidigt så brinner vi för det vi ska göra nu i Svenska Cancercoachföreningen och vi vet att de nya ägarna till restaurangen kommer göra något bra av den. Vi tror på deras koncept och det kan bli bra för torget med något nytt, säger Helen.
Sålt över 400 000 burgare
-Under dessa 7 år har vi sålt över 400 000 burgare och fått många stammisar. Det finns dom som äter sin lunch här varje vecka, året runt och dessa kommer vi såklart att sakna, säger Helen och Tony.
-Nu går vi in i sista veckan. Både jag och Helen kommer vara i restaurangen om man vill komma in och säga hej då. Vi kommer också köra 35% rabatt på alla takeawaybeställningar via appen med koden “hejdå”, säger Tony.