
Kör du eller din ungdom en A-traktor eller EPA? Då kan det vara bra att veta att sedan i fredags så kostar det tre gånger mer om man slarvar med LGF-skylten eller om den inte sitter på korrekt sätt.
I STO-området finns det många A-traktorer och EPA på våra vägar. När det gäller märkning med LGF-skylt bak på fordonet så skärptes bötesbeloppet om de inte uppfyller de regler som finns i fredags.
Ett motordrivet fordon – oftast en personbil ombyggt till traktor eller A-traktor, som det egentligen heter får färdas i maximala 30 km/h. För att uppmärksamma andra trafikanter om den låga hastigheten krävs att denna fordonstyp är utrustad med en tydlig märkning – en LGF-skylt som är placerad bak på fordonet. Det står för för ”långsamtgående fordon”.
Ertappas föraren av en A-traktorn med felaktig LGF-skylt eller om den inte sitter på korrekt sätt skrivs en ordningsbot ut som fram till fredags låg på 500 kronor. Men den 21 februari 2025 höjdes bötesbeloppet med 200 procent till 1 500 kronor.
Det är för att förhindra olyckor och som sagt, skylten ska uppmärksamma andra fordon på att det är ett långsamtgående fordon – som man skärper bötesbeloppet, om skylten inte är korrekt eller sitter på rätt sätt.
FAKTA – LGF-skylt:
Skylten för långsamtgående fordon (LGF-skylten) ska vara typgodkänd (enligt ECE-reglemente 69) och placeras baktill och utanpå fordonet med en av triangelns spetsar uppåt. Lägsta höjdplacering är 0,6 meter och högsta är 1,8 meter, mätt från marken och till LGF-skyltens nedre del.
– LGF-skylten ska vara monterad bak på fordonet.
– LGFe-skylten ska vara monterad på en höjd av minst 0,6 m och högst 1,8 m över marken mätt från skyltens nedre kant.
– LGF-skylten får inte vara monterad innanför någon ruta.
– LGF-skylt ska vara placerad lodrätt och vinkelrätt mot fordonets längdriktning med en avvikelse på högst 10 graders lutning.
– LGF-skylten ska vara riktad bakåt och ha en av triangelspetsarna uppåt och skyltens yta ska vara väl synlig.
– Skylten får INTE klippas, vikas eller delas för att passa fordonet bättre.
Källa: Transportstyrelsen och Polisen